Alpaczinka – takie imię nosi kilkutygodniowa alpaka z oliwskiego ZOO. Zwierzak stał się prawdziwą maskotką i ulubienicą pracowników ogrodu. Mała alpaka, której matka padła przy porodzie, jest wychowywana przez ludzi i karmiona z butelki. – Na początku alpaka nie potrafiła poradzić sobie ze smoczkiem – mówi dyrektor Michał Targowski. – Teraz doszła do wprawy i błyskawicznie opróżnia butlę. Cztery razy dziennie Alpaczinka dostaje butelkę ciepłego mleka. Zwierzę karmione jest pełnym, krowim mlekiem, które swoim składem podobne jest do mleka alpak. Najważniejsze jednak, że robi przy tym wielkie niewinne oczy, zaskarbiając sympatię pracowników.
Alpaczinka po karmieniu. Zwierzę je tak łapczywie, że ma „buzię” w mleku.
Alpaczinka obecnie mieszka w „Małym ZOO” i zwiedzający ogród będą się mogli z nią spotykać od wiosny. Wtedy będzie można ją poczęstować gałązkami zieleniny. Pierwszy rok życia spędzi w „Małym ZOO”, potem dołączy do stada ogrodowych alpak.
Posłuchaj rozmowy z dyrektorem Michałem Targowskim:
Naszemu dziennikarzowi Włodkowi Raszkiewiczowi też udało się pokarmić alpakę.
Alpaka (Vicugna pacos) – południowoamerykański, trawożerny ssak z rodziny wielbłądowatych. Zwierzę udomowione, hodowane dla wełny i mięsa, przypomina nieco lamę, ale jest od niej mniejsza i budową ciała bardziej podobna do owcy. Alpaki już nie występują w formie dzikiej, są hodowane na zboczach Andów w Ekwadorze, Boliwii, Peru i Chile na wysokościach od 4000–4700 m n.p.m. Źródło Wikipedia