– Tłuszcz zawarty w Nutelli ma działanie rakotwórcze – tak ma wynikać z ostatnich raportów wydanych przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Producent czekoladowego kremu wydał już specjalne oświadczenie w tej sprawie. Europejski urząd w najnowszym raporcie ostrzega, że popularny krem w 32 proc. składa się z oleju palmowego, który ma działanie rakotwórcze. Olej jest przetwarzany w wysokich – nawet do 200 stopni Celsjusza – temperaturach. Ten proces pozwala na zneutralizowanie naturalnego zapachu oleju palmowego i jego brunatnej barwy. Przy przemianie powstają jednak szkodliwe tłuszcze trans, które mogą powodować otyłość, cukrzycę typu II, choroby serca i przyczynić się do rozwoju nowotworów.
W CIASTACH, HERBATNIKACH I MROŻONKACH
Zmodyfikowany (i co za tym idzie – rakotwórczy) produkt wykorzystywany jest do produkcji margaryny, ciasteczek, herbatników, a także produktów mrożonych – panierowanych rybek, frytek. Na opakowaniach (nieco myląco) producenci oznaczają go jako „olej roślinny” lub „tłuszcz roślinny”.
fot. flickr.com
Olej palmowy jest także drugim najważniejszym składnikiem Nutelli po cukrze – jeden 100-gramowy słoik przekąski zawiera aż 11,6g oleju.
PRODUCENT ODPIERA ZARZUTY
Zarzuty jakoby czekoladowy przysmak był przez to szkodliwy dla zdrowia odpiera producent Nutelli – Ferrero. Wydał specjalne oświadczenie:
Oświadczenie Ferrero w sprawie informacji dotyczących kremu Nutella pojawiających się
w mediach.
• Nutella jest bezpieczna dla zdrowia.
• Nutella nie zawiera składników kancerogennych.
• Nutella nie została w żadnym kraju usunięta z półek żadnych supermarketów. Włoska sieć COOP wycofała produkty zawierające olej palmowy sprzedawane pod marką własną COOP.
• Surowce i procesy stosowane w produkcji Nutelli są w pełni zgodne z wymaganiami określonymi przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
• W swoim raporcie z maja 2016 roku EFSA nie odniosła się do żadnego konkretnego produktu spożywczego.
Bezpieczeństwo i zdrowie Konsumentów jest największym i najważniejszym priorytetem Ferrero. Pragniemy podkreślić, że produkty Ferrero są bezpieczne do spożycia. W raporcie z maja 2016 roku EFSA przeanalizowała zawartość zanieczyszczeń w dużej liczbie rożnych produktów spożywczych i olejów. Stwierdziła, że zawartość zanieczyszczeń zależy od rodzaju stosowanego oleju i tłuszczu, jak również od procesów obróbki, jakim surowce te są poddawane. Dlatego też Ferrero starannie dobiera najwyższej jakości surowce i stosuje specjalne procesy technologiczne, które ograniczają zawartość zanieczyszczeń do minimum w pełni zgodnego z wymaganiami określonymi przez EFSA. Ponadto nasze zespoły do spraw jakości bezustannie monitorują czynniki związane z powyższym, co pozwala nam zagwarantować, że nasze produkty są bezpieczne dla Konsumentów.
Zorganizowano też specjalną kampanię informacyjną, która ma zdementować doniesienia.
W wywiadzie udzielonym Agencji Reutera Vincenzo Tapella, kierownik działu zakupów Ferrero, tłumaczył z kolei, że gdyby Nutellę pozbawić oleju palmowego, nie miałaby tak kremowej konsystencji i nie zachowałaby świeżości przez okres trwałości. – Stworzenie Nutelli bez tego składnika sprawiłoby, że stałaby się jedynie substytutem prawdziwego produktu, byłby to krok w tył – podsumował.
Badania Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności wykazały także obecność substancji kancerogennych w Kinder czekoladzie i pralinkach Lindt Fioretto Nougat. Na razie na wycofanie Nutelli ze sklepowych półek miała zdecydować się część marketów we Włoszech (chociaż producent Nutelli podkreśla, że nie chodzi o produkt firmy Ferrero).