Giganci Smaku na oddziale onkologii. Mali pacjenci przygotowali własnoręcznie torty. Oceniał je znany kucharz

oginski

Dzieci chore na m.in. na choroby nowotworowe mogły na chwilę zapomnieć o codziennej walce z chorobą. Mali pacjenci Kliniki Onkologii i Hematologii Dziecięcej wzięli udział w akcji Giganci Smaku, w ramach której własnoręcznie przygotowywali torty. W wydarzeniu wziął również udział Piotr Ogiński, kucharz znany z telewizyjnych programów kulinarnych, który służył im radą oraz oceniał efekty pracy.
Fundacja Mam Marzenie we współpracy z Fundacją z Pompą oraz Zespołem Kształcenia Podstawowego i Gimnazjalnego przy Uniwersyteckim Centrum Klinicznym przygotowały trzecią edycję Gigantów Smaku – konkursu kulinarnego dla małych pacjentów gdańskiej Kliniki Onkologii i Hematologii Dziecięcej. Tym razem dzieci własnoręcznie przygotowywały torty. Gościem specjalnym wydarzenia był Piotr Ogiński, kucharz znany z programów telewizyjnych Top Chef oraz Hell’s Kitchen, prowadzący na Youtube kanał kulinarny „Kocham Gotować”.

– Zainspirowały nas program MasterChef Junior oraz chęć dzieci do działania. Na oddziale onkologicznym mamy kuchenki elektryczne i sporadycznie robimy takie zajęcia, ale dziś jest to na większa skalę, bo oprócz dzieci z onkologii wzięły w tym udział dzieci z endokrynologii i diabetologii – powiedziała Dorota Bronowska z przyszpitalnego Zespołu Kształcenia Podstawowego i Gimnazjalnego.

MARZENIE

Pięć trzyosobowych grup losowało przepisy oraz składniki. Efekty przerosły oczekiwania organizatorów akcji. Trzyosobowe jury przyznawało wyróżnienia m.in. za smak i kreatywność. W nagrodę dzieci otrzymały dyplomy, puchary oraz książki „MasterChef Junior” z przepisami uczestników pierwszej polskiej edycji programu. Po ich wręczeniu przyszła pora na wzajemną degustację własnoręcznie zrobionych tortów.

– Dzieci się przy tym świetnie bawią – mówi inicjatorka akcji Joanna Werner z Fundacji Mam Marzenie. Konkurs to marzenie jednego z podopiecznych fundacji. Gościa specjalnego trzeciej edycji Gigantów Smaku pomogli jej sprowadzić uczniowie Szkoły Podstawowej nr 29, którzy współpracują z fundacją jako wolontariusze. – Byli fanami pana Piotra Ogińskiego. Jeden z uczniów nawiązał z nim kontakt i go zaprosiliśmy.

Piotr Ogiński trzymający jeden z pięciu tortów. Fot. Radio Gdańsk/Rafał Mrowicki

PIERWSZY TORT

Dzieci bardzo się zaangażowały. Dla małej Zosi z oddziału onkologii był to pierwszy raz gdy samodzielnie robiła tort. – To mój pierwszy raz, choć czasami pomagałam babci. Mówiła co mam robić i jej podawać. Robiłyśmy truskawkowe i waniliowe torty – drużyna Zosi skończyła tort swój jako pierwsza.

– Ja już drugi raz robię tort, a ten jest lepszy niż ostatnio. Myślę, że wyjdzie doskonale – mówiła kilkuletnia Marta podczas pracy. – Będę robiła torty z tatą. Będzie mi mówić jakie mam dodać składniki – dodała po przygotowaniu i skosztowaniu tortu zadowolona dziewczynka.

marikaimartaZadowolone Marika i Marta ze swoim tortem. Fot. Radio Gdańsk/Rafał Mrowicki

– Dzieci miały frajdę, to najważniejsze. Przez dwie godziny nie myślały o tym, że są chore i są w szpitalu. Robiły to co normalnie mogą robić w domu, bo tam też pomagają mamom w kuchni. Miały frajdę i to jest najważniejsze – powiedziała Marta Czyż-Taraszkiewicz, dziennikarka Radia Gdańsk oraz prezes Fundacji z Pompą, która współpracowała z Fundacją Mam Marzenie przy organizacji wydarzenia.

– Dzieci działają fajnie w zespole i te torty, które przygotowały szybko, zgrabnie bardzo ładnie wyglądały i dobrze smakowały – powiedział Piotr Ogiński po wręczeniu nagród dzieciom. – Najlepszym momentem akcji było chyba to gdy dzieci układały warstwy jedna na drugiej, miały problem z masą, a po chwili torty były gotowe i udekorowane. Wyszło to pięknie. Na początku nie widziałem tej energii, ale jak już dzieci dostały przyrządy to ręki to eksplodowały energią. Dzieci się uśmiechały i były w innym świecie.

Rafał Mrowicki
Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj