Majówka, czyli wielkie święto grilla i wypadów za miasto trwa. Tym, którzy nie mogą zdecydować, czy lepiej przygotowywać menu na wieczorną biesiadę, czy udać się na spacer, polecamy połączyć przyjemne z pożytecznym i składniki na sałatkę zebrać w lesie.
Doświadczony w zbieractwie ziół przewodnik po Kaszubach poleca użyć w tym celu szczególnie smacznej o tej porze roku młodej pokrzywy, której liście można potraktować jak szpinak. W roli zieleniny świetnie sprawdza się też mniszek lekarski, znany jako mlecz. Nie używa się kwiatostanu, ale jego liście.
UWAGA! UMYJ ROŚLINY
Pamiętajmy, żeby przed spożyciem leśnych roślin dokładnie je umyć, a najlepiej zalać wrzątkiem, by pozbyć się z nich patogenów.
PRZEPIS NA „LEŚNĄ” SAŁATKĘ
Sałatka z mniszka lekarskiego:
2 garści sparzonych listków mniszka lekarskiego
garść roszponki
szklanka pokrojonych w połówki pomidorków koktajlowych
pół szklanki pokrojonych w ósemki rzodkiewek
jajko na twardo
oliwa
musztarda
miód
sól
plasterek cytryny
Do miski wsypać mniszek, roszponkę i pomidorki. W osobnym naczyniu przygotować sos z 3 łyżek oliwy z oliwek, łyżeczki miodu, łyżeczki musztardy, soku z cytryny. Doprawić sos, solą i pieprzem. Polać sosem zieleninę. Na sałatce umieścić pokrojone w ćwiartki jajko.
Tatiana Slowi/hb