Tempeh kebab w liściach bananowca. Nie znacie? Rarytasy z „Darów ziemi” [ZDJĘCIA]

Warzywa i owoce, tradycyjne i zdrowe produkty kuchni polskiej, a także oferta ogrodnicza i rzemiosła regionalnego. To wszystko można znaleźć w Parku Kolibki w Gdyni na imprezie „Dary ziemi”. Odbywa się od 24 lat.

Do Gdyni przyjechało 200 wystawców z całego kraju. Organizatorzy w tym roku chcą szczególnie pokazać region Wielkopolski – z jego tradycjami kulinarnymi, sztuką rzemieślniczą i kulturą muzyczną.

Na „Polanie Eko” pojawiły się stoiska z produktami wytwarzanymi przez drobne gospodarstwa ekologiczne. Są miody, produkty pszczele, sękacze, przetwory z owoców i warzyw, oleje tłoczone na zimno, soki z winogron, przyprawy i suszone zioła, a także ręcznie wyrabiana biżuteria.

Na „Polanie Biesiadnej” są stoiska z tradycyjnymi specjałami z całej Polski oraz stoiska gastronomiczne. Można tu spróbować jabłecznik gryczany, pierogi z gęsiną, chleby, sery, grzyby i ryby. Są także polskie nalewki i wina.

MNIEJ I BARDZIEJ ZNANE PRZYPRAWY

Na „Darach ziemi” można też odkryć mniej lub bardziej znane zioła, które wykorzystywane są w oryginalnych potrawach. – Wykorzystujemy dziko rosnące rośliny jadalne – pokrzywę, czosnek niedźwiedzi, bluszczyk kurdybanek. Przygotowujemy racuchy z berberysem, który sam zbierałem zimą. Jest bogaty w witaminę C. Używała go moja babcia i staram się utrzymywać tę tradycję. Mamy też bigos z białą szałwią, która przyjechała do nas z Libanu czy pempek kebab w liściach bananowca, które sprowadziliśmy z Tajlandii – mówi Filip Malinowski z Fundacji Zdrowego Życia.

ŚLIMAKI NA TYSIĄC SPOSOBÓW

To nie koniec nietypowych dla polskiej kuchni potraw. Na jednym ze stoisk można spróbować ślimaków jadalnych. Przygotowuje je firma Snails Pol z Kobylanki pod Grudziądzem. – Robimy ślimaki smażone, pieczone, gotowane, duszone. Jest zupa hiszpańska, gulasz na białej kiełbasie, w sosie słodko-kwaśnym, ślimaki smażone na maśle z czosnkiem, ciasta kruche ze ślimakiem, serem camembert i suszonym pomidorem. Ślimaki w zupie smakują podobnie do żołądków drobiowych, a zapiekane mają smak podobny do grzybów. Ślimaki są bardzo zdrowie. W 100 gramach jest 16 gramów białka i 1 gram tłuszczu – zachwala Arkadiusz Szałkowski, który reprezentuje markę Snails Food.

Impreza „Dary ziemi” odbywa się od 10:00 do 18:00. Potrwa do niedzieli.

 

Joanna Stankiewicz/mmt

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj