Sok z aronii nowym superfood. Udowodnili to młodzi naukowcy z Gdyni

Sok z aronii zawiera ponad pięć razy więcej dobroczynnych polifenoli niż słynące z tych związków czerwone wino. Udowodnili to młodzi naukowcy z Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego w ramach projektu InnovaBio Pomorze.

Jak wyjaśnia dr Jolanta Grzenkowicz-Wydra, polifenole zapobiegają między innymi zachorowaniu na raka. – To bardzo szeroka grupa związków. W naszej codziennej diecie ich bogatym źródłem jest kawa, herbata, kakao i wszelkiego rodzaju owoce. My skupiliśmy się na aronii, bo występujący w niej kwas chlorogenowy zapobiega tworzeniu się blaszek miażdżycowych. Z przeglądu literatury wynika też, że polifenole zawarte w aronii hamują wczesne stadia kancerogenezy – tłumaczy ekspert.

DLACZEGO WŁAŚNIE ARONIA?

Aronia jest również łatwa w uprawie. – To roślina, która w naszych warunkach klimatycznych bardzo dobrze rośnie i jest odporna na działanie szkodników. Do jej uprawy nie wymagane jest zastosowanie pestycydów i ma niewielkie wymagania glebowe. Dostępność tego surowca na terenie Polski jest na tyle wystarczająca, że producent nie będzie miał problemu z wyprodukowaniem większej ilości soków – wylicza dr Jolanta Grzenkowicz-Wydra.

WKRÓTCE W SKLEPACH

Bogaty w polifenole sok z aronii wkrótce ma trafić do sprzedaży do aptek. Wyprodukowania podjęła się firma Vianat z województwa podkarpackiego.

Dominika Raszkiewicz
Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj