Salmonella w przyprawach popularnej marki. Sprawdź, czy masz je w swojej kuchni

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed pałeczkami salmonelli w gorczycy marki Prymat. Bakteria wykryta została w czterech z pięciu próbek przebadanych przypraw. Według komunikatu GIS spożycie tego produktu, zwłaszcza bez obróbki termicznej, może skończyć się zatruciem pokarmowym.

Badanie dotyczyło produktu „Gorczyca biała cała” marki Prymat, 30 g, numer partii 1298133, data minimalnej trwałości 05.2022. Przeprowadzone zostało w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej i wykazało obecność Salmonella Typhimurium w 4 z 5 badanych próbek produktu.

 

Firma Prymat zlokalizowała już wszystkich odbiorców zakwestionowanej partii i zwróciła się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji produktu oraz zwracanie go do magazynu firmy.

– Firma zaprasza klientów, którzy kupili produkt ze wskazanym w komunikacie numerem partii i mają jakiejkolwiek pytania, do kontaktu telefonicznego pod numerem (32) 47 33-833 lub poprzez formularz kontaktowy na stronie www.prymat.pl. Firma zapewnia, że każde zgłoszenie zostanie rozpatrzone indywidualnie – czytamy w komunikacie, zamieszczonym na stronie GIS.

 

oprac. mk

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj