Karkówka, śląska kiełbasa, żeberka BBQ, cukinia w przyprawach, nadziewane pieczarki, kaszanka… Jest wiosna, jest majówka – grilla odpalić czas! Piotr Ciomek z restauracji Oberża 86 dzieli się z naszą dziennikarką Eweliną Potocką przepisami wartymi wypróbowania.
Nadszedł czas grillowania. W tym roku, ze względu na ciągle obowiązujące ograniczenia związane z pandemią koronawirusa, majówkowe grillowanie ogranicza się do własnych ogródków, działek i posesji.
My mamy dla was trzy pomysły na grillowe inspiracje. Piotr Ciomek, szef gdyńskiej restauracji Oberża 86, proponuje przepisy na: wyśmienite żeberka BBQ z sosem na bazie cukru trzcinowego, przepyszne kotlety z cukinii i rewelacyjny sos tzatziki według oryginalnej greckiej receptury.
Jak przyrządzić te dania? Posłuchaj:
Ewelina Potocka/am