Jak dużym wyzwaniem jest otwarcie restauracji w czasie pandemii? Opowiada restaurator [GOTUJ SIĘ NA WEEKEND]

Otwarcie restauracji sygnowanej własnym nazwiskiem planował od roku. Nie wiedział jeszcze, że tak ważne w życiu przedsięwzięcie przyjdzie mu tworzyć w zupełnie innej rzeczywistości. Pandemia koronawirusa pokrzyżowała plany wielu restauratorom nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Mimo problemów szef Sebastian Cichy nie złożył broni i postawił na swoim.

Opowiedział o tym Ewelinie Potockiej w audycji „Gotuj Się Na Weekend”.

– Wszyscy zawsze mówili mi: „ty to masz dobrze – zawsze będziesz najedzony i zawsze będziesz miał klientów, bo ludzie jeść zawsze będą”. W marcu okazało się jednak, że to właśnie gastronomia jako jedna z pierwszych branż padła ofiarą pandemii koronawirusa. Ci, którzy odłożyli pieniądze z lepszych czasów, mieli za co żyć. Inni musieli zamykać biznesy – opowiada szef Sebastian Cichy.

Mimo przeciwności właśnie otworzył swój własny lokal. To restauracja KonCi by Sebastian Cichy w Bolszewie, gdzie serwowane są dania polskie i kaszubskie. W rozmowie z Eweliną Potocką Sebastian Cichy opowiada o tym, jak otwiera się restaurację w dobie pandemii i jak zmieniła się branża gastronomiczna. Szef namawia również do tego, by eksperymentować z kuchnią kaszubską.

Posłuchaj całej audycji”Gotuj Się Na Weekend”:

Ewelina Potocka

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj