Marcin Horała o rozwoju kolei, praca przedszkoli w wakacje i debata Forum Morskiego [PIĄTEK W RADIU GDAŃSK]

Już za 6 lat trasę między Warszawą a Łodzią pokonamy w 45 minut. Pociągi na tej trasie mają jeździć z prędkością 250 km/godzinę, a w przyszłości nawet powyżej 300 km/godzinę. Takie są plany spółki Centralny Port Komunikacyjny, która podpisała umowę na prace przygotowawcze w ramach budowy pierwszego odcinka kolei dużych prędkości. Jaki jest stan przygotowań do budowy tzw. szprych, czyli linii kolejowych CPK? Jakie trasy kolejowe mają powstać w ramach budowy portu lotniczego? Jakie będą korzyści ze zbudowania nowego systemu transportowego Polski? O to po 8:30 Olga Zielińska zapyta „Gościa Dnia Radia Gdańsk”, którym będzie Marcin Horała, pełnomocnik rządu ds. Centralnego Portu Komunikacyjnego.


Wakacyjna opieka w przedszkolach będzie tematem „Samorządowego Piątku Radia Gdańsk”. Problem ten wraca każdego lata, ale ze względu na pandemię przerwy w pracy placówek stają się jeszcze większym wyzwaniem. Jak pracę przedszkoli zamierzają zorganizować samorządowcy? Na co mogą liczyć dzieci, rodzice i wychowawcy? O to po godzinie 9:00 swoich gości zapyta Beata Gwoździewicz. Porozmawia z Moniką Chabior, wiceprezydent Gdańska, Bartoszem Łapińskim, szefem klubu PiS w Radzie Miasta Sopotu, Martą Makuch, wieceprezydent Słupska oraz Jakubem Ubychem, szefem klubu Samorządności w Radzie Miasta Gdyni.


O godzinie 10:00 zaprosimy na kolejną debatę I Forum Morskiego Radia Gdańsk. Dyskusja odbędzie się pod nazwą „Gospodarka morska a uwarunkowania komunikacyjne w Polsce. Inwestycje kolejowe i rozbudowa systemu kolejowego w ramach projektu CPK”. Prelegenci: Marcin Horała (sekretarz stanu, pełnomocnik rządu ds. Centralnego Portu Komunikacyjnego dla RP), Ireneusz Merchel (prezes zarządu, PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.), dr hab. Ernest Czermański (Katedra Transportu i Handlu Morskiego, Uniwersytet Gdański) oraz Radosław Kantak (członek zarządu CPK ds. inwestycji kolejowych). Moderatorem będzie Maciej Wośko.


Najlepsze restauracje z całej Polski i najsmaczniejsze dania, a to wszystko w przystępnych cenach. W środę ruszyła kolejna edycja festiwalu kulinarnego Restaurant Week. Na czym polega to wydarzenie? Jak wyglądać będzie po trzeciej fali pandemii? O tym Ewelinie Potockiej w audycji „Gotuj się na Weekend” po 13:29 opowie Robert Sęk, koordynator Retaurant Week w Trójmieście.


O 14:30 „Wiadomości Regionalne” z Kaszub Południowych.

 

pb

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj