W sobotę w Chmielnie podczas V Festiwalu Truskawek Kaszubskich padł rekord Polski w lepieniu pierogów na czas. W ciągu godziny udało się zrobić i ugotować 2592 sztuk.
Za przygotowanie pierogów odpowiedzialnych było 20 osób pod okiem szefa kuchni Łukasza Konika. Grupa 10 ochotniczek i ochotników wałkowała i wykrawała ciasto, a 10 członkiń kół gospodyń wiejskich z regionu Chmielna lepiło pierogi.
ILOŚĆ SKŁADNIKÓW POTRZEBNA DO POBICIA REKORDU
Jak informuje na swoim profilu na Facebooku Łukasz Konik, do sporządzenia 2592 pierogów zużyto 40 kilogramów truskawek kaszubskich, 50 kilogramów mąki pszennej, 15 kilogramów masła, 85 żółtek jaj, a do tego sól i wodę.
Po pobiciu rekordu odbyła się wspólna degustacja rekordowych pierogów. Jak zapewnia Łukasz Konik, wystarczyło dla każdego.
Ale to był niesamowity dzień i to ten właśnie sztab ludzi pracował nad pobiciem rekordu Polski ????????. 2592 to ilość…
Opublikowany przez Łukasza Konika Niedziela, 11 lipca 2021
am