W Główny Inspektorat Sanitarny w ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności poinformował we wtorek o wycofaniu „Mąki gryczanej białej bezglutenowej” z powodu stwierdzonej obecności w nim glutenu, a także pewnych wyrobów rybnych.
GIS został poinformowany przez firmę Denver Food Sp. z o. o. (84-240 Reda, Obwodowa 78) o prowadzonym wycofaniu produktu „Mąka gryczana biała bezglutenowa” z powodu stwierdzenia w niej obecności glutenu (próbka pobrana w ramach kontroli wewnętrznej przedsiębiorcy).
Spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.
MĄKA MA ZNIKNĄĆ Z RYNKU
Komunikat dotyczy produktu „Mąka gryczana biała bezglutenowa” 400 g i 1000 g o numerze partii 010621 J, data minimalnej trwałości 23.04.2022.
Firma Denver Food sp. z o.o. rozpoczęła wycofywanie w rynku kwestionowanej mąki. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują ten proces.
UWAGA NA RYBY
To nie jedyny produkt, na który trzeba uważać. GIS poinformował także o wycofaniu określonych wyrobów rybnych z powodu zastosowanie składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.
GIS został poinformowany o prowadzonym przez firmę THAI UNION POLAND sp. z o.o. (84-250 Gniewino, Strzebielinko 22), wycofaniu wyprodukowanych przez nią niektórych wyrobów rybnych ze względu na zastosowanie do ich produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.
ZAKAZ W CAŁEJ UNII
Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, jej obecność w żywności jest niedozwolona w krajach w Unii Europejskiej.
Wśród wycofanych produktów są wybrane partie filetów z makreli w sosie curry i filetów śledziowych w sosie pomidorowym z papryką.
KONKRETNE PARTIE
Szczegółowy wykaz wycofywanych partii dostępny jest >>> TUTAJ.
GIS zaleca, by nie spożywać wyrobów wymienionych w komunikatach.
PAP/pb