Nawet do 20-30 proc. plonów owoców i zbóż mogło ucierpieć wskutek ubiegłotygodniowych mrozów – szacują specjaliści. Jak powiedziała Radiu Gdańsk Teresa Jóźwik z Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Lubaniu – najpoważniejsze konsekwencje dotyczą zachodniej części regionu, gdzie wegetacja była na bardziej zaawansowanym etapie.
Problem dotyczy głównie truskawek, czereśni i wczesnych jabłoni. – Truskawki nawet pod okrywami są przemrożone, zmarzł im kwiat. Są czarne. Nie wiadomo, jak będzie z owocowaniem. Uszkodzenia mają sady czereśniowe i wiśniowej. Jabłonie – na 5-6 kwiatów, które rozkwitły – połowa jest przemrożona – relacjonuje Jóźwik.
Realne straty będzie można ocenić za około dwa tygodnie, także jeśli chodzi o borówki amerykańskie, rzepak i pszenicę. Wstępne szacowanie szkód przez ubezpieczycieli już się rozpoczęło.
Po raz ostatni podobna sytuacja miała miejsce dwa lata temu.
Sebastian Kwiatkowski