W Dobrogoszczy bawiono się na Festiwalu Żurawiny. Wybrano najlepsze potrawy z tego owocu

(fot. Radio Gdańsk/Małgorzata Odyniec)

W Dobrogoszczy pod Kościerzyną zakończył się IX Festiwal Żurawiny pod hasłem „Żurawina to najlepsza witamina”. Pomysłodawczynią wydarzenia jest Halina Rogińska, prezes Kaszubskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego, zwana „królową kaszubskiej żurawiny”.

Od soboty trwał dwudniowy rowerowy rajd żurawinowy mający finał na festiwalu. Jego uczestnicy mieli okazję zaliczyć nie tylko piękną trasę, ale również wejście studyjne na bagna i rejs po jeziorze Wdzydzkim.

PIĘKNIE ZAPREZENTOWANY PASZTET

Na miejscu odbywały się koncerty. Ustawiono także kilka stoisk dla gromadnie przybywających odwiedzających.

Rozegrano również konkurs na najlepszą potrawę z żurawiny; jury miało okazję spróbować kilkunastu nietuzinkowych propozycji wykorzystania tego owocu w potrawach mięsnych, ciastach i przetworach. Zwyciężył pasztet Katarzyny Zdrojewskiej – zatopiona w mięsnej masie suszona żurawina nadawała jej ciekawego akcentu słodyczy. Ten sam specjał został też uznany za najładniej zaprezentowaną potrawę konkursową. Drugie miejsce zajął sernik z żurawiną Danuty Mańskiej. Zdobywcy trzeciego miejsca mogli spróbować jedynie dorośli – była to kusząca przejrzystą czerwienią nalewka żurawinowa.

Prowadzenie całej imprezy spoczęło na barkach Roberta Grotha, naszego dziennikarza z redakcji kaszubskiej.

Małgorzata Odyniec/MarWer

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj