Przepiękne mazurki i naturalnie barwione pisanki. Kaszubskie potrawy wielkanocne sycą też oczy

(Fot. Pixabay.com)

Przygotowywanie mazurków i barwienie jajek naturalnymi barwnikami to kaszubskie zwyczaje wielkanocne. Mieszkanki regionu zdradziły Radiu Gdańsk sekrety zdobienia potraw.

Maryla Deyk, prezeska Koła Gospodyń Wiejskich w Borkowie, wyznaje, że zawsze zdobi mazurki w kaszubskie wzory. – Serniki mamy na Boże Narodzenie, na każde inne święto, ale mazurki to specyficzne ciasta; one muszą być pięknie udekorowane, kolorowe, zachęcające. Jajka też robimy w różnych kolorach. Gotowane jajka moczymy, ale najpierw one muszą zostać ozdobione woskiem. Topi się wosk, bierze się zapałkę i robi się różne wzory, a potem wkłada się jajko do farby. Po około piętnastu minutach wyjmuje się jajko i oczyszcza je z wosku. Tak powstają piękne ozdoby – tłumaczy.

– Farbowanie jajek odbywa się naturalną metodą. Żeby zafarbować jajka na zielono, używamy kiełków zboża; można też użyć pokrzywy. Abu uzyskać barwę czerwoną, wykorzystuje się buraczki ćwikłowe. Naturalne barwniki zawierają też łupiny cebuli czerwonej i białej – wskazuje Zyta Górna ze wsi Zgorzałe, w gminie Stężyca.

Mazurki i malowane jajka oczywiście trafiają do koszyczków przygotowanych na święconkę.

Robert Groth/puch

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj