Wielkie święto regionu w Wirtach. Trwają Walne Kociewskie Plachandry

W trakcie Kociewskich Plachandrów przygotowano wiele atrakcji (Fot. Radio Gdańsk/Mateusz Czerwiński)

Arboretum Wirty po raz kolejny gości Walne Kociewskie Plachandry. W trakcie imprezy nie zabraknie muzyki, potraw regionalnych i warsztatów artystycznych. Co jeszcze przygotowano? O tym opowiadamy na antenie Radia Gdańsk – na miejscu jest nasz reporter Mateusz Czerwiński.

Chociaż nad Wirtami wiszą ciężkie chmury, wszyscy liczą na to, że z nieba nie spadnie ani kropla.

NIE BRAKUJE POTRAW REGIONALNYCH

Jak podkreślał Piotr Wróblewski, wiceprezes oddziału kociewskiego Zrzeszenia Kaszubsko Pomorskiego w Zblewie, Plachandry nie udałyby się bez kulinariów.

– Plachandry to, jak sama nazwa wskazuje, impreza wędrująca. Kociewiacy plotkują o wszystkim, przy okazji opowiedzą kilka kawałów, coś zjedzą i zapiją to, co zjedli. Dlatego mamy tu tyle zapachów, bo bez kulinariów Plachandry by się nie udały. Teraz są tutaj ci, którzy nie po raz pierwszy zawitali do Wirt, więc wiedzą, że trzeba przyjść odpowiednio wcześnie, bo potem może zabraknąć towarów. Mamy tu 15 kół gospodyń wiejskich, a to rekordowa liczba w historii Plachandrów – zaznaczył Piotr Wróblewski.

Posłuchaj rozmowy z wiceprezesem oddziału kociewskiego Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego w Zblewie:

Na Kociewskich Plachandrach nie mogło zabraknąć stoisk z rękodziełem oraz kulinariami
(Fot. Radio Gdańsk/Mateusz Czerwiński)

 CO PRZYGOTOWAŁY KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH?

Co jeszcze można znaleźć na Walnych Kociewskich Plachandrach? O tym opowiedziały Mateuszowi Czerwińskiemu Renata Klimowicz i Maria Dąbrowska z Koła Gospodyń Wiejskich „Modraki” Borzechowo.

Posłuchaj:

Swoje stoisko ma między innymi Koło Gospodyń Wiejskich „Modraki” Borzechowo
(Fot. Radio Gdańsk/Mateusz Czerwiński)

POCZĘSTUJ SIĘ PRODUKTAMI Z LASU

Kociewskich Plachandrów nie byłoby, gdyby nie gospodarz Arboretum Wirty: Nadleśnictwo Kaliska. Dlatego też kolejnymi rozmówcami Mateusza Czerwińskiego byli Dominika Robert i Jakub Piechowiak.

– Mamy stoisko edukacyjne, w którym promujemy produkty pochodzące z lasu. Można się nimi śmiało częstować – zaznaczyła Dominika Robert.

– Jest pasztet z dzika, kiełbasa z jelenia, grzybki marynowane, a nawet musztarda ze składnikami pochodzącymi z lasu. Mamy też szereg innych pyszności – wyjaśnił Jakub Piechowiak.

Posłuchaj:

Początek imprezy o godz. 12:00 (Fot. Radio Gdańsk/Mateusz Czerwiński)

Program V Walnych Plachandrów Kociewskich:

  • godz. 12:00 – rozpoczęcie Walnych Plachandrów
  • godz. 12:15 – wręczenie Ambasadorów i Perełek Kociewia
  • godz. 12:45 – przegląd zespołów regionalnych
  • godz. 12:45 – 17.00: konkurs kulinarny „Mistrzostwa Kociewia KGW na potrawę regionalną”, warsztaty artystyczne oraz przyrodniczo-leśne;, turnieje: strzelecki i petanque;
  • godz. 17:00 – inscenizacja historyczna pt. „A lato było piękne tego roku”
  • godz. 19:00 – grupa teatralna CKiS „Ławica” spektakl pt. „Za wolno”
  • Zakończenie ok. 21:00

W trakcie imprezy: stoiska z rękodziełem regionalnym, kuchnia regionalna, stoisko promocyjne marki „Dobre z lasu”, stoiska kulinarne z dziczyzną, miody z kociewskich pasiek, wystawa prac z XVIII Pleneru Artystów Ludowych Pomorza i 4 Pleneru Fotograficznego, ogrody literackie, warsztaty artystyczne oraz przyrodniczo-leśne, strefa atrakcji dla dzieci.

O Kociewskich Plachandrach rozmawialiśmy także w audycji „Wielokulturowe Pomorze”. Czytaj więcej: Arboretum Wirty ugości Kociewskie Plachandry

ua

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj