„Najpierw pościmy, a później jemy do bólu brzucha”. Lekarz radzi, jakich błędów unikać w okresie świątecznym

Gościem Studia Słupsk był dziś dr Tomasz Kasprzyk, chirurg onkolog oraz przewodniczący zespołu żywieniowego w słupskim szpitalu.

Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym zapominamy o codziennym jadłospisie, dietach czy obietnicach, które składamy sami sobie. To czas, w którym bezkarnie jemy: makowce, pierniczki, kutie, pierogi, czy sałatki suto okraszone majonezem. Często w tych dniach jemy potrawy, które na co dzień rzadko goszczą na naszych stołach. Sprawia to, że łatwo zapomnieć się, sięgając po kolejny kawałek ciasta, czy smażonego karpia. Skutki zbyt obfitego jedzenia także bywają niezbyt przyjemne: dolegliwości żołądkowe lub trawienne mogą skutecznie popsuć atmosferę świąt.

Dr Tomasz Kasprzyk radził jak jeść aby nie przesadzić i nie doprowadzić do wizyty w szpitalu z zapaleniem trzustki czy woreczka żółciowego.

– Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest poszczenie w Wigilię a później jedzenie, do przysłowiowego bólu brzucha – mówi dr Tomasz Kasprzyk. – Niestety w przypadku świąt, z jednej strony mamy tradycję, z drugiej zdrowy rozsądek – dodaje.

Lekarz radzi, jak zadbać o siebie podczas świąt. Posłuchaj rozmowy:

 

Joanna Merecka-Łotysz/aka

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj