Gościem Studia Słupsk była Lidia Hanczaruk, szefowa słupskiego Banku Żywności. Na naszej antenie mówiła o zbiórce żywności, pomocy uchodźcom z Ukrainy i edukacji.
Trzy i pół tony jedzenia zebrano w czasie tegorocznej zbiórki żywności w regionie słupskim. To jeden ze słabszych wyników w ostatnich latach. – W akcji udział wzięło ponad dwustu wolontariuszy; bez nich nie byłoby tej akcji. Przez dwa dni zbieraliśmy żywność w sklepach wielkopowierzchniowych. W zakresie pomocy dla przebywających na naszym terenie osób z Ukrainy prowadzimy aktualnie, oprócz wsparcia żywnościowego, warsztaty kulinarno-integracyjne. Głównym celem tych działań jest przede wszystkim integracja osób z Polski i Ukrainy, a także edukacja. Podczas wydarzenia uczestnicy wspólnie gotują, wymieniając się przy tym doświadczeniami i wiedzą w zakresie tradycji polskiej i ukraińskiej – informuje Lidia Hanczaruk, dyrektor Banku Żywności w Słupsku.
Zebrane dary zostaną przekazane najbardziej potrzebującym. W ich dystrybucji pomoże między innymi Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie w Słupsku. Tegoroczna zbiórka Banku Żywności odbyła się w 500 miastach i ponad dwóch tysiącach sklepów. Łącznie zebrano 260 ton jedzenia.
Posłuchaj rozmowy:
Joanna Merecka-Łotysz/MarWer