Wraz z nadejściem wiosny rozpoczyna się sezon na Bazarku Natury w Krępie Słupskiej. Można kupić tu naturalną żywność, wyroby rzemieślnicze i rękodzieło. Największą popularnością cieszą się naturalnie wypiekany chleb, sery, zakwasy oraz ciasta i kiszonki.
– Nie mamy problemów z wystawcami. Zwykle kilka dni przed bazarkiem mamy dużo zgłoszeń. Raz w miesiącu, w soboty, organizujemy takie mini-targi lokalne. Zwykle jest kilkunastu wystawców, głównie lokalnych. Każdy ma do dyspozycji specjalnie przygotowaną budkę, stoisko, które udostępniamy nieodpłatnie – wyjaśnia Wojciech Nowak z Centrum Kultury Gminy Słupsk.
Klientów nie brakuje. – Przyjeżdżamy tu na każdy bazarek. Teraz szukamy bratków na balkon, ale kupowaliśmy już sery i miód. Bardzo dobrze, że są takie miejsca – mówi jedna z klientek.
Bazarki Natury są w Krępie Słupskiej organizowane od 2019 roku od wiosny do jesieni.
Posłuchaj materiału naszego reportera:
Przemysław Woś/aKa