Na zdrowie: Skalpelem w kilogramy. Ekspert radzi, o czym powinniśmy pamiętać przed operacją bariatryczną?

(Fot. Radio Gdańsk/Joanna Merecka-Łotysz)

W poniedziałki o godzinach 7:20 i 14:30 na antenie Studia Słupsk dyskutujemy o tym, jak wrócić do formy po chorobach i urazach. W audycji „Na Zdrowie” nasi goście – lekarze i fizjoterapeuci – odpowiadają na pytania dotyczące najczęstszych dolegliwości, podpowiadają, jak wyleczyć się w domowych warunkach i zachęcają do udziału w nowych, ciekawych projektach.

Gościem dzisiejszej audycji była dietetyk Martyna Szadzińska. Na naszej antenie wskazywała między innymi, jak ważne są operacje bariatryczne, w jakim celu się je przeprowadza oraz jak ważne jest żywienie przed zabiegiem i po nim.

– Ważna jest motywacja. Zawsze pytamy naszych pacjentów, co skłoniło go do podjęcia decyzji o operacji. Równie istotne jest przygotowanie pacjenta oraz pomoc w utrzymaniu przez niego dobrych nawyków żywieniowych po zabiegu – tłumaczyła.

Posłuchaj całej rozmowy:

Joanna Merecka-Łotysz/MarWer

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj