Gościem Studia Słupsk była Lidia Hanczaruk, dyrektor słupskiego oddziału Banku Żywności. Na naszej antenie podsumowała minioną świąteczną akcję, dzięki której jedzenie trafia do tych najbardziej potrzebujących.
– Trzy i pół tony jedzenia zebrano w czasie tegorocznej wielkanocnej zbiórki żywności w regionie słupskim. To jeden ze słabszych wyników w ostatnich latach. Niestety, zainteresowanie zbiórkami jest mniejsze – informuje dyrektor Banku Żywności w Słupsku, Lidia Hanczaruk.
Zebrane dary zostały przekazane najbardziej potrzebującym, część z nich to podopieczni Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Słupsku. W zbiórkę w sklepach stacjonarnych w kraju zaangażowało się blisko 1400 sklepów i ponad 15 000 wolontariuszy, ich działania koordynowało łącznie 21 banków żywności. Łącznie zebrano 150 ton jedzenia.
Posłuchaj rozmowy:
Joanna Merecka-Łotysz/ua