300 kilogramów szparagów, a z nich między innymi zupy, ciasta i babeczki. Można także skosztować szparagów grillowanych, smażonych oraz pieczonych w różnych wariacjach kulinarnych. W Muzeum Kultury Ludowej w Swołowie koło Słupska trwa Szparagowe Święto – impreza, która na stałe wpisała się w muzealny kalendarz atrakcji.
– Czekamy na zupę, ma być za chwilę. Po to przyjechaliśmy, żeby skosztować jak największej liczby dań ze szparagów – mówią odwiedzający Swołowo.
– My co roku przyjeżdżamy podpatrzeć to, co można zrobić ze szparagów. Próbujemy później w domu. Nie zawsze wychodzi, ale jest to jakaś inspiracja dla nas – dodają mieszkanki Słupska.
Podczas wydarzenia swoje dania serwuje Gospoda pod Wesołym Pomorzaninem z muzealnej zagrody w Swołowie. Są także koła gospodyń wiejskich, lokalni wytwórcy żywności oraz rękodzielnicy.
Muzeum w Swołowie na Szparagowe Święto zaprasza do godziny 16:00.
Posłuchaj całego materiału:
Joanna Merecka-Łotysz/ol