Co można zrobić z 300 kg szparagów? W Muzeum Kultury Ludowej w Swołowie trwa Szparagowe Święto

(Fot. Radio Gdańsk/Joanna Merecka-Łotysz)

300 kilogramów szparagów, a z nich między innymi zupy, ciasta i babeczki. Można także skosztować szparagów grillowanych, smażonych oraz pieczonych w różnych wariacjach kulinarnych. W Muzeum Kultury Ludowej w Swołowie koło Słupska trwa Szparagowe Święto – impreza, która na stałe wpisała się w muzealny kalendarz atrakcji.

(Fot. Radio Gdańsk/Joanna Merecka-Łotysz)

– Czekamy na zupę, ma być za chwilę. Po to przyjechaliśmy, żeby skosztować jak największej liczby dań ze szparagów – mówią odwiedzający Swołowo.

– My co roku przyjeżdżamy podpatrzeć to, co można zrobić ze szparagów. Próbujemy później w domu. Nie zawsze wychodzi, ale jest to jakaś inspiracja dla nas – dodają mieszkanki Słupska.

Podczas wydarzenia swoje dania serwuje Gospoda pod Wesołym Pomorzaninem z muzealnej zagrody w Swołowie. Są także koła gospodyń wiejskich, lokalni wytwórcy żywności oraz rękodzielnicy.

Muzeum w Swołowie na Szparagowe Święto zaprasza do godziny 16:00.

(Fot. Radio Gdańsk/Joanna Merecka-Łotysz)

Posłuchaj całego materiału:

Joanna Merecka-Łotysz/ol

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj