Ryba, gofry, lody czy frytki? W połowie sezonu zapytaliśmy turystów w Ustce, co jest obowiązkowym daniem podczas wakacji nad morzem.
To już połowa sezonu, a w Ustce nie brakuje turystów, którzy od lat wybierają ulubione restauracje i dania. Nasza reporterka zapytała, bez której potrawy nie wyobrażają sobie wakacji nad morzem. Zaskoczenia nie było – większość wskazywała, że podczas urlopu nad Bałtykiem należy spróbować ryby. Turyści zdecydowanie najczęściej wskazywali na te w panierce lub cieście, obowiązkowo z frytkami. Nie zabrakło także zwolenników bardziej dietetycznego rozwiązania, czyli ryby z pieca. Co ciekawe, niektórzy wybierają samodzielne przygotowanie posiłków, a w świeże ryby zaopatrują się na lokalnym bazarku.
Na drugim miejscu były oczywiście gofry. Ten przysmak lubią i dzieci, i dorośli. W upalne dni nie można również obejść się bez lodów. Więcej o ulubionych potrawach turystów w audycji „Gotu-jemy w Słupsku”.
Zachęcamy do posłuchania:
Kinga Siwiec/ar