Kilkaset kilogramów szparagów, które można skosztować wersji grillowanej, smażonej i pieczonej w różnych wariacjach kulinarnych, a także zup, ciast i babeczek. W Muzeum Kultury Ludowej w Swołowie koło Słupska trwa Szparagowe Święto – impreza, która na stałe wpisała się w muzealny kalendarz atrakcji.
Dodatkowo na najmłodszych czeka moc atrakcji z okazji Dnia Dziecka. Oprócz zabaw na trawie będą warsztaty i zawody w zbieraniu szparagów. Przez cały dzień do tańca, zabawy i relaksu przygrywać będzie Kapela Kaszubska Tuba Band oraz lokalny akordeonista Feliks Woźniak, który zagra przedwojenne tanga i walczyki oraz melodie dla dzieci. Najmłodsi obejrzą też spektakl „Tajemnice glinianych dzbanków” przygotowany przez grupę Mozaika.
Impreza plenerowa odbędzie się w sielskim ogrodzie w zagrodzie nr 8 Muzeum w Swołowie.
– Zapraszamy zarówno miłośników szparagów, jak i wszystkich tych, którzy nie odkryli jeszcze smaku tych wspaniałych warzyw. Dawniej były powszechnie wykorzystywane w kuchni na Pomorzu, jednak w ostatnich latach niesłusznie zapomniane. Podczas wydarzenia lokalni pasjonaci kulinariów, Koła Gospodyń Wiejskich oraz Gospoda Spiżarnia w kratę zaprezentują swoje dania i przetwory ze szparagów. W menu m.in.: zupy szparagowe, szparagi grillowane, smażone, pieczone, z dodatkami lub bez i szparagi w różnych wariacjach kulinarnych. Szparagowa biesiada, to relaks i kuchnia w ogrodzie, warsztaty i pokazy kulinarne nie tylko dla dzieci, muzyka na żywo i zabawa na trawie. Ten dzień dedykowany jest dzieciom, więc to dla nich przygotowaliśmy najsmaczniejsze i najlepsze atrakcje – informują muzealnicy.
Impreza w Muzeum Kultury Ludowej w Swołowie zorganizowana jest dzięki wsparciu Samorządu Województwa Pomorskiego.
Joanna Merecka-Łotysz/aKa