Słupski szpital testuje nowy sposób serwowania posiłków dla pacjentów

Pacjent otrzymuje na tacy kompletny, estetycznie przygotowany posiłek (Fot. Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. Janusza Korczaka w Słupsku)

„Dobry posiłek” to pilotażowy program, który ma wpłynąć na podniesienie jakości serwowanych posiłków w słupskim szpitalu. Trwają testy m.in. na oddziale rehabilitacji.

– Aktualnie sprawdzane są różne rozwiązania – informuje Marcin Prusak rzecznik słupskiego szpitala. – Na Oddziale Rehabilitacyjnym i Rehabilitacji Neurologicznej testowany jest tak zwany system bemarowy. Posiłki przygotowywane w kuchni centralnej są dystrybuowane z pojemników umieszczonych na specjalnych zamkniętych wózkach, które umożliwiają zachowanie właściwej temperatury posiłków przez dłuższy czas. System gwarantuje czystość mikrobiologiczną posiłków oraz zastawy stołowej. Pacjent otrzymuje na tacy kompletny, estetycznie przygotowany posiłek z zachowaniem odpowiednich temperatur, z uwzględnieniem zaleconej diety – dodaje.

To, czy testowany system będzie funkcjonował w całym szpitalu, okaże się za kilka miesięcy.

Joanna Merecka-Łotysz/ar

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj