Święto Matki Boskiej Zielnej w Swołowie: zioła, mikstury i kulinarne inspiracje [ZDJĘCIA]

Festyn "Zielna, Zielna..." w Swołowie 15.08.2025 r. (fot. Radio Gdańsk/Łukasz Kosik)

Jak samodzielnie przyrządzić miksturę na poprawę urody lub po jakie zioła sięgnąć, aby dania stały się wyjątkowe – tego i wielu innych rzeczy można było dowiedzieć się w Swołowie podczas festynu z okazji święta Matki Boskiej Zielnej organizowanego przez Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie.

Obchodzone w Kościele katolickim święto Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny, w polskiej tradycji ludowej zwane świętem Matki Boskiej Zielnej, jest najstarszym świętem maryjnym, obchodzonym od V wieku.

Festyn „Zielna, Zielna…” w Swołowie 15.08.2025 r. (fot. Radio Gdańsk/Łukasz Kosik)

MSZA ŚWIĘTA

Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie każdego roku z tej okazji organizuje uroczystą mszę świętą, podczas której święcone są bukiety ziół w ramach podziękowania za urodzaj.

– W tym czasie trwają żniwa, wielu z nas chce podziękować Matce Bożej za plony i poprosić ją o urodzaj na przyszły rok – mówi jeden z rolników uczestniczących w uroczystościach.

Festyn „Zielna, Zielna…” w Swołowie 15.08.2025 r. (fot. Radio Gdańsk/Łukasz Kosik)

DARY NATURY

Za sprawą festynu teren muzeum zmienia się w jeden wielki jarmark ziół, kwiatów, warzyw, owoców i przetworów, a także kiermasz rękodzieła. Można także uczestniczyć w warsztatach zielarskich, prelekcjach proekologicznych i wielu zabawach na świeżym powietrzu.

Festyn „Zielna, Zielna…” w Swołowie 15.08.2025 r. (fot. Radio Gdańsk/Łukasz Kosik)

– Zielarstwem zajmuję się od 10 lat i od tylu właśnie nie musiałam korzystać z pomocy lekarzy. Natura dała nam wiele darów, z których można czerpać garściami, zrywając z pola rośliny, które nas wyleczą – wystarczy tylko poznać odpowiednią recepturę – zapewnia pani Izabela Kierel, zielarka prowadząca warsztaty.

ZAPACH ZIÓŁ

Pod okiem doświadczonych zielarzy każdy mógł stworzyć własne mikstury. Jednak najdłuższe kolejki ustawiały się do warsztatów kulinarnych.

Festyn „Zielna, Zielna…” w Swołowie 15.08.2025 r. (fot. Radio Gdańsk/Łukasz Kosik)

– Zapach pieczonych podpłomyków – oczywiście pochodzący od ziół: tymianku, rozmarynu, kminku, czarnuszki, maku oraz oliwy własnej produkcji, do tego cztery rodzaje mąki i żywy ogień – sprawia, że ludzie odkrywają nowe smaki – mówił Grzegorz Dacków z Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie.

Festyn „Zielna, Zielna…” w Swołowie 15.08.2025 r. (fot. Radio Gdańsk/Łukasz Kosik)

SZTUKA RĘKODZIEŁA

Dolina w Kratę to wyjątkowe miejsce, gdzie oprócz historii i folkloru można również skorzystać z szerokiej oferty kulturalnej.

– Co roku dbamy, aby na festiwalu „Zielna Zielna” przybliżyć sztukę rękodzieła, dania regionalne, a także teatr plenerowy dla dorosłych i dzieci oraz koncerty – zachęcał Dawid Gonciarz, kierownik Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie.

Łukasz Kosik/puch

 

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj