Jak zaplanować menu na świątecznym stole, by nie wyrzucać zepsutych specjałów do kosza? Jak przechowywać żywność, by zachowała świeżość jak najdłużej i jak odkryć nowe smaki w tygodniowej świątecznej sałatce? Odpowiedź na te pytania znajdziesz we wspólnej kampanii edukacyjnej Zakładu Utylizacyjnego w Gdańsku i Banku Żywności w Trójmieście.
Kampania to przede wszystkim krótkie materiały filmowe, które dostępne są na Facebooku Zakładu Utylizacyjnego w Gdańsku. Dzięki nim, w ciągu zaledwie kilkunastu minut dowiedzieć się można:
– dlaczego – z różnych przyczyn – nie warto wyrzucać żywności,
– jak rozsądnie zaplanować świąteczne zakupy,
– jak przechowywać to, co już kupiliśmy i szykujemy na świąteczny stół,
– jakie sprytne sposoby pozwolą przedłużyć termin ważności potraw,
– co zrobić z resztkami po daniach świątecznych, by nie trafiły do Zakładu Utylizacyjnego,
– jak działa Bank Żywności, jakiego rodzaju nadmiarową żywność możemy mu przekazać i co możemy zrobić z jedzeniem, którego bank od nas nie przejmie,
– co dzieje się z żywnością, która trafia do utylizacji.
MARNUJEMY PRAWIE 5 MILIONÓW TON ŻYWNNOŚCI ROCZNIE
Organizatorzy kampanii przypominają, że wg. Federacji Banków Żywności, w Polsce marnuje się rocznie prawie 5 milionów ton żywności, a 60 proc. tej straty powstaje w gospodarstwach domowych.
– Nasza kampania edukacyjna „Jedz, dziel się, szanuj!” ma za zadanie uwrażliwić na marnowanie jedzenia głównie w okresie świątecznym, ale przecież ten problem towarzyszy nam przez 365 dni w roku – czytamy na Facebooku Zakładu Utylizacyjnego w Gdańsku.
– Przygotowaliśmy zatem pomoc na każdy okres roku w formie PDF! „Niemarnik”, przygotowany z restauracją „5 smaków”, pomoże Wam mądrze planować zakupy, przechowywać żywność, jak i ułożyć jadłospis zero waste na każdy tydzień! Nie marnuj jedzenia przez cały rok!
Fragment „Niemarnika”:
fot. zut.com.pl
“Niemarnik” w formie PDF można ściągnąć ze >>> strony internetowej ZU <<<.
gdansk.pl/aka