Sezon letni zbliża się wielkimi krokami. Jak do tego okresu przygotowuje się Sopot?

(Fot. Anna Rezulak / KFP)

Sezon letni zbliża się wielkimi krokami. Miasto Sopot intensywnie przygotowuje się do tego okresu. Trwają prace naprawcze i realizowane są wcześniej rozpoczęte inwestycje. Mieszkańcy mogą liczyć także na ofertę kulturalną, czy sportową.

– Można obserwować prace, które dobiegają końca w kwartale ulic Parkowa, Kordeckiego, Wojska Polskiego, Kilińskiego. Mamy nadzieję, że ta nowa przestrzeń zyska uznanie zarówno w oczach turystów, jak i naszych mieszkańców. Trwają również prace związane z nasadzeniami. Do końca roku posadzimy 300 nowych drzew. Chcemy by Sopot był kolorowy, więc mamy w planach też kwiaty. W sumie w tym roku posadzimy ich aż 70 tysięcy – mówi Izabela Heidrich z Urzędu Miasta Sopotu.

MOLO

Do sezonu przyszykowano także molo. Ceny biletów pozostają takie same jak w ubiegłym roku. Wejście na nie będzie płatne od 16 kwietnia do 30 września. Jak co roku na zimę demontowano dolne podesty, które teraz wracają na swoje miejsce. Prace zakończą się 22 kwietnia.

MNÓSTWO ATRAKCJI

Miasto przyszykowało też atrakcje kulturalne, sportowe, liczne spotkania i pikniki.

– Już 23 kwietnia zapraszamy na pierwsze spotkania sąsiedzkie. Odbędą się one w różnych lokalizacjach – na Brodwinie, w Sopocie Dolnym, czy na plaży. Przed nami również majówka i na ten okres mamy bardzo bogaty program kulturalny i sportowy. Jeśli chodzi o zainteresowanie turystów – spodziewamy się ich bardzo wielu – dodaje Izabela Heidrich

BRANŻA GASTRONOMICZNA

Pomimo chłodnej pogody branża gastronomiczna w Sopocie już przygotowuje się do sezonu. Tworzone zostają m.in nowe karty dań.

– Będą różne ciekawostki, na każdy sezon przygotowujemy coś nowego. W tym roku szykujemy tatara i nowe burgery. Również steki będziemy mieć lepszej jakości. W Sopocie zawsze życie latem się kręci. W trakcie sezonu mamy tutaj całe tłumy – mówi kierownik jednej z sopockich restauracji

– Pełną parą na pewno ruszy wszystko od majówki. Mamy nadzieję, że pogoda dopisze i turyści do nas przyjadą. Staramy się wprowadzić dużo nowości. Pojawią się wyjątkowe dania z kuchni z całego świata – mówi Kacper, kelner sopockiej restauracji.

Twierdzi, że „najlepszym miesiącem jest maj oraz okres wakacyjny, kiedy rodziny w pełni mogą pozwolić sobie na wyjazdy na urlopy”.

Marta Włodarczyk/aKa

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj