Jakie atrakcje czekają na Jarmarku św. Dominika? Co szykują dla odwiedzających organizatorzy na zakończenie wydarzenia? Jakimi historiami podzielą się z nami wystawcy jarmarku? Tego można było dowiedzieć się dziś w ramach „Wakacji z Radiem Gdańsk”. Nasze plenerowe studiu stanęło w pobliżu Skweru Świętopełka, właśnie stamtąd nadawaliśmy audycję na żywo.
Jako pierwszy odwiedził nasze wakacyjne studio Marcin Dajos, rzecznik Międzynarodowych Targów Gdańskich i Jarmarku św. Dominika. W rozmowie z Magdą Szpiner opowiedział o programie jarmarku na najbliższy sierpniowy weekend.
– Przykro mi, że jarmark już się kończy. Te trzy tygodnie były bardzo intensywne, a na podsumowania przyjdzie czas po zakończeniu jarmarku. Obecnie realizujemy założenia programowe, aby końcówka wydarzenia była przepełniona atrakcjami dla osób, które w długi weekend będą w Gdańsku. Dziś zapraszamy na finał Jazzu na Wyspie, a od jutra zaczynamy klimat długiego weekendu, na Skwerze Świętopełka będzie można przede wszystkim nauczyć się grillowania – wskazał Dajos.
Posłuchaj rozmowy:
PIĘKNO Z UZBEKISTANU
Na Jarmarku św. Dominika możemy podziwiać ceramikę, którą sprzedaje między innymi Sebastian Siewert. Podzielił się z nami swoją historią związaną z udziałem w jarmarku oraz opisał piękno sztuki, którą się zajmuje.
– Będąc w Uzbekistanie, stwierdziłem, że tamtejsza ceramika jest zachwycająca. Podziwiałem tam jej piękno i postanowiłem, że będę się tym pięknem dzielił z innymi w Polsce i Europie. Na jarmarku jestem drugi raz, spotykam tu wielu wartościowych ludzi, którzy są ciekawi tego, co się dzieje w Uzbekistanie i jaka jest historia ceramiki – opowiadał.
Posłuchaj rozmowy:
DOBRY SMAK
Gościem wakacyjnego studia Radia Gdańsk był także Paweł Orłowski, wiceprezes Międzynarodowych Targów Gdańskich. Opowiedział nam, jakie przeboje jarmarkowe chętnie kupowaliśmy kiedyś, a na jakie zwracamy uwagę dzisiaj. O hitach Jarmarku św. Dominika dyskutowaliśmy niedawno z innymi gośćmi „Wakacji z Radiem Gdańsk”. Rozmów możesz wysłuchać >>>TUTAJ. Orłowski podzielił się również kulisami i wynikami prestiżowego jarmarkowego konkursu o nagrodę Grand Prix.
– W nowej kategorii dobry smak, w której nagradzamy dania, obowiązywały zgłoszenia. Muszę przyznać, że wszyscy, którzy w tym uczestniczyli, byli świetni. Pod okiem szefów kuchni uczestnicy mieli godzinę na przygotowanie potrawy. Pierwsze wyróżnienie otrzymała kuchnia tatarska, a drugie wyróżnienie uzyskał smażony śledź. Najlepsza okazała się szarpana wołowina z żółtym ryżem z przyprawami z Kuby – zaznaczył Orłowski.
Posłuchaj rozmowy:
mk