Zamienili kapustę pekińską w materiał do sensorów. Sukces naukowców z Politechniki Gdańskiej

Badania koncentrowały się na wykorzystaniu liści kapusty wzbogaconych w miedź jako organicznego odpadu do wytwarzania aktywnego węgla
(Fot. Politechnika Gdańska)

Naukowcy z Politechniki Gdańskiej oraz Instytutu Maszyn Przepływowych Polskiej Akademii Nauk przetworzyli liście kapusty pekińskiej w materiał, który może sprawdzić się w sensorach nie tylko do zastosowań spożywczych, ale także medycznych i środowiskowych.

W oparciu o proces pirolizy naukowcy podjęli próbę tzw. upcyklingu kapusty pekińskiej, czyli przetworzenia jej w materiał o większej wartości. Autorami eksperymentu są członkinie międzywydziałowego koła naukowego RedOX z Politechniki Gdańskiej pod opieką prof. Katarzyny Siuzdak (IMP PAN), prof. Andrzeja Nowaka (PG) i prof. Jacka Ryla (PG).

JAK WYKORZYSTAĆ LIŚCIE KAPUSTY?

Badania koncentrowały się na wykorzystaniu liści kapusty wzbogaconych w miedź jako organicznego odpadu do wytwarzania aktywnego węgla, który służy do wykrywania kwasu askorbinowego (witaminy C) – wyjaśniła dr inż. Wiktoria Lipińska z IMP PAN, absolwentka studiów I i II stopnia na Politechnice Gdańskiej.

Naukowczynie cięły liście kapusty na kawałki i zanurzały je w solach miedzi o różnych stężeniach

(Fot. Politechnika Gdańska)

– Wykazaliśmy, że odpady organiczne po odpowiednim przetworzeniu mogą być używane do produkcji materiałów elektrodowych stosowanych w sensorach – przekazała Lipińska.

PROCES BADAWCZY

Doktorantka w Szkole Doktorskiej na Politechnice Gdańskiej (Wydział Fizyki Technicznej i Matematyki Stosowanej) Angelika Łepek opisała, jak wyglądał proces badawczy.

– Najpierw cięłyśmy liście kapusty na kawałki i zanurzałyśmy je w solach miedzi o różnych stężeniach. Następnie poddałyśmy pirolizie w obojętnej atmosferze i otrzymywałyśmy proszek z węgla i miedzi, który wykorzystałyśmy do modyfikacji szklanej elektrody węglowej. W kolejnym etapie badałyśmy jej właściwości elektrochemiczne pod względem wykrywania witaminy C, którą w kontrolowany sposób dodawałyśmy do elektrolitu – opowiada Angelika Łepek.

Badania koncentrowały się na wykorzystaniu liści kapusty wzbogaconych w miedź jako organicznego odpadu do wytwarzania aktywnego węgla

(Fot. Politechnika Gdańska)

Według inż. Stefanii Wolff, doktorantki w Szkole Doktorskiej PG (WFTiMS) i IMP PAN zespół udowodnił, że materiał wytworzony na bazie odpadów z kapusty może być użyteczny w sensorach do zastosowań spożywczych, czyli do oznaczania stężenia witaminy C w soku owocowym.

EFEKTY OPISANE W WYSOKO PUNKTOWANYM CZASOPIŚMIE

Efekty badań, finansowanych z programu TECHNETIUM, zostały opisane artykule „Catalytic properties of copperions enriched cabbage-based carbon materials towards ascorbic acid detection” w wysoko punktowanym (200 pkt.) czasopiśmie Sustainable Materials and Technologies oraz zaowocowały zgłoszeniem patentowym.

W skład zespołu badawczego weszły członkinie KN RedOX: dr inż. Wiktoria Lipińska (IMP PAN, absolwentka PG, pierwsza autorka artykułu), Angelika Łepek (WFTiMS PG), inż. Stefania Wolff (WFTiMS PG i IMP PAN), a także prof. Jacek Ryl (WFTiMS PG), dr hab. inż. Andrzej Nowak, prof. PG (WChem PG) oraz dr hab. inż. Katarzyna Siuzdak, prof. IMP PAN (IMP PAN, mentorka KN RedOx, kierownik projektu).

Działające od dwóch lat KN RedOX PG jest pierwszym kołem naukowym w Polsce afiliowanym przy The Eletrochemical Society. To inicjatywa studentów i doktorantów zainteresowanych elektrochemią, fotochemią, katalizą i zagadnieniami pokrewnymi. Celem działalności koła jest rozwój wiedzy i umiejętności z obszaru elektrochemii, a także prowadzenie badań podstawowych i wdrożeniowych. Członkowie RedOX zajmują się m.in. rozwojem różnych technologii druku 3D w elektrochemii.

PAP/ua

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj