Gdynianie w półfinale międzynarodowego konkursu kulinarnego. Inspirują się Kaszubami

Marcin-Popielarz Danie

Dwóch szefów kuchni z gdyńskich restauracji, Marcin Popielarz oraz Jan Kilański, zostało półfinalistami tegorocznej edycji konkursu dla młodych talentów sztuki kulinarnej S.Pellegrino Young Chef. Oprócz Pomorzan, do dziesiątki regionalnych półfinalistów dostało się także dwóch innych Polaków.

S.Pellegrino Young Chef to międzynarodowy konkurs dla młodych szefów kuchni, posiadających nie tylko ponadprzeciętne umiejętności gotowania, ale także tworzenia niezwykłych kompozycji artystycznych na talerzu, składający się z czterech etapów. Celem konkursu jest wspieranie rozwoju wybitnych kucharzy oraz propagowanie wysokiej klasy gastronomii.

TRÓJMIASTO NA TALERZU

Obydwaj szefowie są silnie związani z Pomorzem. W daniach konkursowych wyraźnie widać inspirację kuchnią kaszubską oraz rodzimymi produktami. Marcin Popierlarz na potrzeby konkursu przygotował śledzia marynowanego w stylu rybackim, podawanego z chrzanem, ogórkiem oraz sosem z kalarepy i koperku.

fot. materiały prasowe

Jan Kiliański z kolei przyrządził polskiego królika w żurawinowym sosie hoisin i kokosowej glazurze, podawanego z suszonym śledziem w sosie z hibiskusa, emulsją z buraka i trawy żubrowej oraz ziemniakiem pieczonym w gęsim tłuszczu.

Jan Kiliański Daniefot. materiały prasowe

MAMY POTENCJAŁ

Podczas półfinału, odbywającego się w październiku w Warszawie, Polskę będzie reprezentować jeszcze dwóch szefów kuchni: Miłosz Grabowski z Krakowa oraz Łukasz Wącirz z Poznania. Prawie połowa z 10 półfinalistów to Polacy, co jest dowodem na to, że gastronomia w naszym kraju ma się świetnie. Jednak to nie jedyny polski akcent w tym wydarzeniu. Uczestników oceniać będzie pięcioosobowe jury, w którym zasiądzie, znany większości Polaków, Wojciech Modest Amaro.

Wyłoniony w październiku zwycięzca weźmie udział w finale, który odbędzie się w czerwcu 2018 r. w Mediolanie.

oprac. mk

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj