Gdyby każdy miesiąc posiadał swój symbol, to w Polsce w listopadzie byłaby nim gęś. Na temat potraw z gęsiny w audycji „Gotuj się na weekend” Ewelina Potocka rozmawiała z Magdaleną Świątkowską, szefową kuchni w restauracji Tłusta Kaczka, którą znaleźć można na Szlaku Kulinarnym Centrum Gdyni.
– Gęsina jest bardzo dobrym i pożywnym mięsem, o czym większość z nas nie pamięta. Ale myślę, że powoli wracamy do naszych dawnych smaków i odkrywamy je na nowo – powiedziała Magdalena Świątkowska. – Ludzie troszeczkę boją się tego mięsa, bo ono wymaga czasu. Ale jak poświęcimy mu trochę uwagi, to myślę, że możemy osiągnąć bardzo dobre wyniki – dodała.
Po mięso z gęsi warto sięgać z wielu powodów. – Ma najwięcej wartości odżywczych, najwięcej tego zdrowego tłuszczyku, o którym zapominamy, a warto go jeść, bo ma dobre kwasy omega. Dlatego nie wyrzucajmy go ze swoim potraw. Ma nawet bardzo dobry smak – zauważyła szefowa kuchni restauracji Tłusta Kaczka.
Co najlepiej i najłatwiej przygotować? Jakie jeszcze zastosowanie ma gęś? O tym Magdalena Świątkowska opowiedziała Ewelinie Potockiej w audycji „Gotuj Się Na Weekend”.
Posłuchaj rozmowy:
am