Rozpoczęliśmy „Muzyczne Lato z Radiem Gdańsk”. Podobnie jak w ubiegłym roku, nasze mobilne studio odwiedza różne pomorskie miejscowości, żeby pokazać ich piękno, wyjątkowość i porozmawiać z interesującymi, mieszkającymi w nich ludźmi. W piątek będziemy w Gdyni. Od godziny 12:00 zaczniemy nadawać z naszego mobilnego studia na Skwerze Kościuszki.
Na początku o sprawach miejskich porozmawiamy z Joanną Zielińską, przewodnicząca Rady Miasta Gdyni. Naszymi kolejnymi gośćmi będą Alicja Harackiewicz, dyrektor Centrum Nauki Experyment oraz Katarzyna Gruszecka-Spychała, wiceprezydent Gdyni.
OFERTA SPORTOWA, KULTURALNA I KULINARNA
W trakcie naszej wizyty w Gdyni poszukamy także Pomorskiego Przysmaku. Tym razem kierujemy się nie tyle poszukiwaniem smaku, co sposobem konserwacji. Tematem tegorocznej edycji Pomorskiego Przysmaku są weki. O godzinie 13:45 Ewelina Potocka porozmawia z Urszulą Sobiecką z Koła Gospodyń Wiejskich Niestępowo oraz kucharzem Sławomirem Miotkiem. Więcej o Pomorskim Przysmaku piszemy >>> TUTAJ.
O kulturalnej ofercie Gdyni na rozpoczynające się lato porozmawiamy po godzinie 14:00. Gościem naszego mobilnego studia będzie Maja Wagner, naczelnik Wydziału Kultury. Z kolei o sportowej ofercie miasta porozmawiamy z Pawłem Brutelem, zastępcą dyrektora Gdyńskiego Centrum Sportu.
JAKIE MIEJSCOWOŚCI ODWIEDZIMY W WAKACJE?
Na audycję „Muzyczne Lato z Radiem Gdańsk” zapraszamy w piątki od 12:00 do 16:00 i soboty od 12:00 do 14:00, przy czym w piątki będziemy przedstawiać kolejnych „kandydatów” do miana „Pomorskiego Przysmaku”. 18 czerwca odwiedziliśmy Skarszewy. Relację z tej wizyty znajdziecie >>> TUTAJ.
25 czerwca będziemy w Stegnie, gdzie spotkamy się z wójt Ewą Dąbską, Łukaszem Niedźwieckim i dyrektorem Gminnego Ośrodka Kultury. 1 lipca w Starogardzie Gdańskim spróbujemy pesto z konopi. 2 lipca zaprezentujemy słuchaczom atrakcje Szemudu, a 8 lipca w Żukowie na naszych talerzach pojawi się zylc (galaretka wieprzowa). 9 lipca wybierzemy się natomiast do Jastarni. 15 lipca w Gniewinie posmakujemy szczupaka w galarecie z kiszonymi truskawkami. 16 lipca będziemy nadawać z Rumi, a 22 lipca – z Kartuz, gdzie czeka na nas domowy pasztet. 23 lipca będziemy gościć w Pucku, a 29 lipca – w Chmielnie, gdzie lokalnym przysmakiem jest dżem dyniowy.
rg/mm