Trwa „Muzyczne Lato z Radiem Gdańsk”. Sprawdź, gdzie stanie nasze plenerowe studio

(Fot. Radio Gdańsk/Roman Jocher)

Wraz z nadejściem wakacji rozpoczynamy kolejny cykl naszych wyjazdowych audycji pod nazwą „Muzyczne Lato z Radiem Gdańsk”. Podobnie jak w ubiegłym roku, nasze mobilne studio odwiedza różne pomorskie miejscowości, żeby pokazać ich piękno, wyjątkowość i porozmawiać z interesującymi, mieszkającymi w nich ludźmi. Ponownie wybierzemy też „Pomorski Przysmak” – tym razem o miano tego tytułu „powalczą” naturalne konserwy.

W ubiegłym roku wybieraliśmy słodki „Pomorski Przysmak”. Na naszym regionalnym stole znalazły się kociewskie kręgle, usteckie krówki czy młodzowy kuch. Przypomnijmy, że w plebiscycie, który ogłosiliśmy pod koniec wakacji, zwyciężyła Gdyńska Rybka – nadziewany przysmak z ciasta gofrowego. Tym razem tematem naszych wakacyjnych, copiątkowych podróży kulinarnych nie będzie konkretny smak czy produkt, lecz… sposób konserwowania.

W spiżarniach i piwnicach naszych mam i babć zawsze znajdzie się choć jeden słoik z powidłami śliwkowymi, ogórkami czy swojskim pasztetem. Nie da się ukryć, że jednym z elementów naszej wspaniałej kulinarnej tradycji są „weki” i proces ich przygotowywania, zakorzeniony w czasach, gdy każda gospodyni, chcąc zatrzymać smak warzyw czy mięs, a nawet ryb, przygotowywała smakowite słoiki. Wiemy, że ta tradycja nie zanikła. Wręcz przeciwnie – jest kultywowana i coraz więcej młodych adeptów sztuki kulinarnej chce samodzielnie wykonywać przetwory. Nasza letnia podróż kulinarna z Radiem Gdańsk odbywać się będzie właśnie w kierunku „weków” – w te wakacje odwiedzimy różne zakątki Pomorza w poszukiwaniu najlepszych smaków, zaklętych w szklanych pojemniczkach z zakrętką.

Dodatkowo, w związku z akcją „Pomorski Przysmak” zachęcamy do wzięcia udziału w konkursie. Każdy piątek będzie okazją do otrzymania plecaka piknikowego z pełnym wyposażeniem. W środku znaleźć można wszystko, co pozwoli na zjedzenie miłego posiłku pod chmurką.

Jak zdobyć nagrodę? Słuchajcie nas w każdy piątek po godz. 13:00 i odpowiedzcie na pytanie, które zada prezenter. Sms-y z odpowiedziami należy przesyłać na numer 603 06 06 06 (koszt jednego sms-a zgodnie z taryfą operatora). Tekst nie może przekraczać 150 znaków. Wpisując treść należy unikać polskich liter.

CHARAKTERYSTYCZNY KLIK

Pomysłodawczynią cyklu „Pomorski Przysmak” jest nasza dziennikarka Ewelina Potocka, autorka kulinarnej audycji „Gotuj Się na Weekend”. – W tym roku przywołujemy tradycje mam i babć. Zaglądamy do spiżarni, gdzie zawsze można znaleźć słoik z powidłami, kiszonkami czy smacznym mięsiwem. W tym roku w ramach akcji „Pomorski Przysmak” kierujemy się nie tyle konkretnymi produktami, co sposobem ich konserwacji. Przez całe wakacje poszukiwać będziemy najlepszych smaków z weków. Będzie wytrawnie i słodko, a wszystkie rarytasy łączyć będzie charakterystyczny „klik” podczas otwierania słoików – zapowiada.

Podobnie jak w zeszłym roku, Ewelinie Potockiej będą towarzyszyć kulinarni eksperci – Urszula Sobiecka, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Niestępowo oraz Sławomir Miotk, kucharz z niezwykle bogatym doświadczeniem, miłością do kuchni tradycyjnej i pasją do nowoczesnej. Poszczególne odcinki można znaleźć >>>TUTAJ.

ZAPRASZAMY W PIĄTKI I SOBOTY

Na audycję „Muzyczne Lato z Radiem Gdańsk” zapraszamy w piątki od 12:00 do 16:00 i soboty od 12:00 do 14:00, przy czym w piątki będziemy przedstawiać kolejnych „kandydatów” do miana „Pomorskiego Przysmaku”. 18 czerwca odwiedziliśmy Skarszewy. Relację z tej wizyty znajdziecie >>>TUTAJ.

Z kolei w piątek 24 czerwca nasz radiowy obóz rozbiliśmy w Gdyni, gdzie skosztowaliśmy śledzia w occie. Porozmawialiśmy z ciekawymi osobami, poruszyliśmy wiele tematów. Jakich? Tego możecie się dowiedzieć, klikając >>>TUTAJ.

W sobotę 25 czerwca byliśmy w Stegnie, gdzie spotkaliśmy się z wójt Ewą Dąbską, a także wzięliśmy udział w zlocie oldimerów. Relacja dostępna >>>TUTAJ.

1 lipca w Starogardzie Gdańskim spróbowaliśmy pesto z konopi. Jakie były nasze wrażenia? Można sprawdzić >>>TUTAJ. 2 lipca zaprezentowaliśmy słuchaczom piękno jeziora Wycztok w Kamieniu >>>SPRAWDŹ.

8 lipca w Żukowie na naszych talerzach pojawił się zylc (galaretka wieprzowa). 9 lipca wybraliśmy się natomiast do Rumi >>>ZOBACZ. Z kolei w piątek 15 lipca w Gniewinie spróbowaliśmy szczupaka w galarecie z kiszonymi truskawkami. W sobotę 16 lipca nadawaliśmy z Jastarni, zaś 22 lipca – z Kartuz, gdzie czekał na nas domowy pasztet >>>SPRAWDŹ. 23 lipca gościliśmy w Rzucewie, a 29 lipca – w Chmielnie, gdzie lokalnym przysmakiem jest dżem dyniowy. Dzień później, 30 lipca, zawitaliśmy do Sztumu.

5 sierpnia przyjechaliśmy do Kościerzyny i spróbowaliśmy tamtejszych ryb w occie, zaprawionych w słoiki. Relacja dostępna >>>TUTAJ.  6 sierpnia zawitaliśmy do Cedrów Wielkich, a 12 sierpnia odwiedziliśmy Ustkę, gdzie zostaliśmy poczęstowani śledziem z jagodami goji. 13 sierpnia odbyliśmy niesamowitą wizytę w Pruszczu Gdańskim, a 19 sierpnia byliśmy w Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie, gdzie zostaniemy poczęstowani salcesonem w słoiku. 20 sierpnia obozowaliśmy w Tczewie, a 26 sierpnia byliśmy w Helu, gdzie spróbowaliśmy helskiego anchois. 27 sierpnia odwiedziliśmy Kolbudy.

MarWer

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj