Wróciło „Muzyczne Lato z Radiem Gdańsk”. A „Pomorskiego Przysmaku” poszukamy… w słoikach

(Fot. Radio Gdańsk/Roman Jocher)

Wraz z nadejściem wakacji rozpoczynamy kolejny cykl naszych wyjazdowych audycji pod nazwą „Muzyczne Lato z Radiem Gdańsk”. Podobnie jak w ubiegłym roku, nasze mobilne studio odwiedza różne pomorskie miejscowości, żeby pokazać ich piękno, wyjątkowość i porozmawiać z interesującymi, mieszkającymi w nich ludźmi. Ponownie wybierzemy też „Pomorski Przysmak” – tym razem o miano tego tytułu „powalczą” naturalne konserwy.

W ubiegłym roku wybieraliśmy słodki „Pomorski Przysmak”. Na naszym regionalnym stole znalazły się kociewskie kręgle, usteckie krówki czy młodzowy kuch. Przypomnijmy, że w plebiscycie, który ogłosiliśmy pod koniec wakacji, zwyciężyła Gdyńska Rybka – nadziewany przysmak z ciasta gofrowego. Tym razem tematem naszych wakacyjnych, copiątkowych podróży kulinarnych nie będzie konkretny smak czy produkt, lecz… sposób konserwowania.

W spiżarniach i piwnicach naszych mam i babć zawsze znajdzie się choć jeden słoik z powidłami śliwkowymi, ogórkami czy swojskim pasztetem. Nie da się ukryć, że jednym z elementów naszej wspaniałej kulinarnej tradycji są „weki” i proces ich przygotowywania, zakorzeniony w czasach, gdy każda gospodyni, chcąc zatrzymać smak warzyw czy mięs, a nawet ryb, przygotowywała smakowite słoiki. Wiemy, że ta tradycja nie zanikła. Wręcz przeciwnie – jest kultywowana i coraz więcej młodych adeptów sztuki kulinarnej chce samodzielnie wykonywać przetwory. Nasza letnia podróż kulinarna z Radiem Gdańsk odbywać się będzie właśnie w kierunku „weków” – w te wakacje odwiedzimy różne zakątki Pomorza w poszukiwaniu najlepszych smaków, zaklętych w szklanych pojemniczkach z zakrętką.

CHARAKTERYSTYCZNY KLIK

Pomysłodawczynią cyklu „Pomorski Przysmak” jest nasza dziennikarka Ewelina Potocka, autorka kulinarnej audycji „Gotuj Się na Weekend”. – W tym roku przywołujemy tradycje mam i babć. Zaglądamy do spiżarni, gdzie zawsze można znaleźć słoik z powidłami, kiszonkami czy smacznym mięsiwem. W tym roku w ramach akcji „Pomorski Przysmak” kierujemy się nie tyle konkretnymi produktami, co sposobem ich konserwacji. Przez całe wakacje poszukiwać będziemy najlepszych smaków z weków. Będzie wytrawnie i słodko, a wszystkie rarytasy łączyć będzie charakterystyczny „klik” podczas otwierania słoików – zapowiada.

Podobnie jak w zeszłym roku, Ewelinie Potockiej będą towarzyszyć kulinarni eksperci – Urszula Sobiecka, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Niestępowo oraz Sławomir Miotk, kucharz z niezwykle bogatym doświadczeniem, miłością do kuchni tradycyjnej i pasją do nowoczesnej. Poszczególne odcinki można znaleźć >>>TUTAJ.

ZAPRASZAMY W PIĄTKI I SOBOTY

Na audycję „Muzyczne Lato z Radiem Gdańsk” zapraszamy w piątki od 12:00 do 16:00 i soboty od 12:00 do 14:00, przy czym w piątki będziemy przedstawiać kolejnych „kandydatów” do miana „Pomorskiego Przysmaku”. 18 czerwca odwiedziliśmy Skarszewy. Relację z tej wizyty znajdziecie >>>TUTAJ.

Z kolei w piątek 24 czerwca nasz radiowy obóz rozbiliśmy w Gdyni, gdzie skosztowaliśmy śledzia w occie. Porozmawialiśmy z ciekawymi osobami, poruszyliśmy wiele tematów. Jakich? Tego możecie się dowiedzieć, klikając >>>TUTAJ.

W sobotę 25 czerwca byliśmy w Stegnie, gdzie spotkaliśmy się z wójt Ewą Dąbską, a także wzięliśmy udział w zlocie oldimerów. Relacja dostępna >>>TUTAJ.

1 lipca w Starogardzie Gdańskim spróbujemy pesto z konopi. 2 lipca zaprezentujemy słuchaczom atrakcje Szemudu, a 8 lipca w Żukowie na naszych talerzach pojawi się zylc (galaretka wieprzowa). 9 lipca wybierzemy się natomiast do Jastarni.  15 lipca w Gniewinie posmakujemy szczupaka w galarecie z kiszonymi truskawkami. 16 lipca będziemy nadawać z Rumi, a 22 lipca – z Kartuz, gdzie czeka na nas domowy pasztet. 23 lipca będziemy gościć w Pucku, a 29 lipca – w Chmielnie, gdzie lokalnym przysmakiem jest dżem dyniowy.

5 sierpnia przyjedziemy do Kościerzyny i spróbujemy tamtejszych ryb w occie, zaprawionych w słoiki. 6 sierpnia zawitamy do Cedrów Wielkich, a 12 sierpnia – do Ustki, gdzie zostaniemy poczęstowani śledziem z jagodami goji. Na 13 sierpnia zaplanowaliśmy wizytę w Pruszczu Gdańskim, a na 19 sierpnia – w Słupsku, gdzie zostaniemy poczęstowani salcesonem w słoiku. 20 sierpnia będziemy obozować w Tczewie, a 26 sierpnia – w Helu, gdzie spróbujemy helskiego anchois. 3 września podsumujemy akcję podczas audycji „Zwiedzaj z Radiem Gdańsk”.

MarWer

Komentarze


Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj