Sekret kościerskich ryb w occie wynika z gospodarności. Czemu w słoju znajdziemy różne gatunki?

(Fot. Radio Gdańsk/Grzegorz Armatowski)

W audycji „Gotuj Się na Weekend” powracamy do laureatów naszego konkursu „Pomorski Przysmak”. Gościem Magdy Szpiner była Sylwia Gliniecka z Kościerzyny, nagrodzona przez jury konkursu za zamknięte w słojach ryby różnych gatunków.

(fot. Magda Szpiner/Radio Gdańsk)

Rozmówczyni Magdy Szpiner przyznała, że nie spodziewała się wyróżnienia. – Jestem bardzo zaskoczona i zadowolona z tego, że tak wysoko oceniono moją potrawę. Odnośnie gatunków ryb w słoiku, to wychodzi tylko i wyłącznie z gospodarności, ponieważ czasem, przynosząc ze stawu różne ryby, nie można sobie wybierać, że przyniosą tylko jednego rodzaju. Dlatego aby się nie zmarnowały, możemy je właśnie trochę pomieszać, włożyć razem i wtedy mamy porównanie. Jeżeli były tam na przykład dwa gatunki, to który bardziej nam smakuje, jakie ma mięso, bardziej białe czy bardziej ciemne – wskazywała.

(fot. Radio Gdańsk/Roman Jocher)

Pani Sylwia przestrzegała, że jej popisowej potrawy nie można przyrządzać dzień przed podaniem. – Po przygotowaniu potrawa powinna co najmniej tydzień stać w słoiku. Im stoi dłużej, tym lepiej, bo wtedy kostki kruszeją, zalewa robi się bardziej galaretkowata i można jeść – mówiła.

Posłuchaj całej audycji:

 

Osobiste gratulacje złożył z kolei burmistrzowi Kościerzyny Michałowi Majewskiemu prezes Radia Gdańsk Adam Chmielecki:

(Fot. Radio Gdańsk/Grzegorz Armatowski)

 

(Fot. Radio Gdańsk/Grzegorz Armatowski)

 

(Fot. Radio Gdańsk/Grzegorz Armatowski)

MarWer

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj