Już pojedyncze zarysowanie na teflonowej patelni może uwolnić podczas gotowania prawie dziesięć tysięcy cząstek mikroplastiku – ostrzegają naukowcy. Trafiając do jedzenia, cząstki mogą stwarzać potencjalne zagrożenia.
Eksperci z Newcastle University i Flinders University ostrzegają, że w czasie gotowania z nieprzywierającej teflonowej powierzchni mogą uwalniać się miliony niewidocznych gołym okiem cząstek. Jak twierdzą, już jedno pęknięcie powłoki może uwolnić prawie dziesięć tysięcy wspomnianych cząstek.
– Teflonowe mikrocząstki w jedzeniu mogą stwarzać zagrożenie dla zdrowia; wymagają one zbadania, ponieważ na temat tego zanieczyszczenia nie wiemy wiele – mówi dr Cheng Fang z University of Newcastle.
Jedną z przyczyn ograniczonego stanu wiedzy jest to, że teflonowe cząstki są trudne do wykrycia w porównaniu z wieloma innymi tworzywami sztucznymi. Badacze zalecają więc ostrożność. – Wyniki dają nam silne ostrzeżenie, że musimy uważać przy wyborze kuchennych naczyń, aby uniknąć zanieczyszczania żywności – zwraca uwagę prof. Youhong Tang, jeden z badaczy.
PAP/MarWer