Pizza niejedno ma imię. Gdzie zjemy dobrą w Trójmieście? [WASZE OPINIE]

12027229 963336020394085 7560267624371319582 o

Gdzie w Trójmieście można zjeść dobrą pizzę? W którym lokalu dostaniemy grube ciasto i dużo sera, a gdzie pizza jest chrupiąca i skropiona oliwą? O „daniu narodowym” Polaków rozmawiali Maciej Bąk, Tomasz Galiński i słuchacze Radia Gdańsk. Pizza od wielu lat cieszy się w Polsce niezmienną popularnością. Gdzie w Gdańsku wybrać się na najlepszy „placek”?

Oliwa do ognia

Ul. Garncarska 10/16a, Gdańsk

Oliwa do Ognia to mały i przytulny lokal w centrum Gdańsk Fot. Radio Gdańsk/Anna Michałowska

Godziny otwarcia

Poniedziałek – czwartek 8-21

Piątek 8-22

Sobota-niedziela 12-22

Oliwa do Ognia to kameralny lokal przy ulicy Garncarskiej. Po wejściu poczujemy wspaniały zapach ciasta pieczonego w ceglanym piecu. To właśnie on jest centralnym punktem tego miejsca. Jest to piec opalany drewnem, który pozwala perfekcyjnie upiec pizzę. Jak napisał Słuchacz Radia Gdańsk: „Zrobić dobrą pizzę bez dobrego pieca – niemożliwe”.

12038998 963336007060753 8264289740303675754 oPiec opalany drewnem to centralny punkt Oliwy do Ognia Fot. Radio Gdańsk/Anna Michałowska

Po kilkunastu minutach możemy cieszyć się cienkim plackiem podanym na drewnianej tacce. Jak powiedział pracownik lokalu, Mateusz Klepacki, największym zainteresowaniem cieszy się pizza z rukolą, szynką parmeńską i mozzarellą. – Ludzie bardzo lubią właśnie tę świeżą, włoską pizzę. Poza tym naszym numerem jeden jest pizza truflowa, powiedział w rozmowie z reporterką Radia Gdańsk.

Maciej Bąk, dziennikarz Radia Gdańsk, za najlepszą pizzę w tym lokalu także uznał truflową. – Jest najdroższa, ale po prostu wspaniała. To mój numer jeden. Czarna pasta z trufli, odrobina przypraw. Rewelacja, mówił na antenie Radia Gdańsk.

Zdaniem Macieja Bąka, największym atutem Oliwy do Ognia jest sposób podania pizzy. – Mają to coś, co sprawia, że chętnie tam powracam. Chodzi o artystyczny nieład na pizzach. Nie ma równo podzielonych kawałków, jest jeden wielki płat włoskiej szynki na cienkim placku. Tę pizzę je się po włosku, czyli całościowo. Poza tym ciasto jest wspaniale chrupkie i zawiera chyba jakiś magiczny składnik.

10945876 963336043727416 8492085271194182678 oFot. Radio Gdańsk/Anna Michałowska

Jeden ze słuchaczy Radia Gdańsk poleca lokal: „Oliwa do ognia to mistrzostwo świata. Najlepsza oryginalna włoska pizza w Polsce.”

La Famiglia

Ul. Lektykarska 1/2 m.1

pppppppppppLa Famiglia to mały, rodzinny lokal Fot. Radio Gdańsk/Anna Michałowska


Godziny otwarcia

Poniedziałek – niedziela 11.00 – 23.00

La Famiglia to mały, rodzinny i skromny lokal. Jest jeden duży stół i kilka mniejszych, dwuosobowych. Nazwa nawiązuje właśnie do rodzinnego, wspólnego jadania posiłków przy jednym stole. Ceny wahają się od 12 zł za margheritę do 22 zł, za które zjemy dwa wybrane rodzaje na jednej pizzy.

– Najpopularniejsza jest włoska pizza Di Parma z mozzarellą, szynką parmeńską i rukolą oraz Tropea z salami, suszonymi pomidorami, cebulą i oliwkami, powiedziała pracownica lokalu.

12182818 963336050394082 649476245477515254 oFot. Radio Gdańsk/Anna Michałowska

Do dyspozycji mamy całą gamę przypraw i oliw smakowych, którymi doprawimy sobie pizzę. Zrezygnowano w ten sposób ze sztucznych sosów.

11893901 963336147060739 4251490068803426972 oZamiast sosu czosnkowego czy keczupu, pizzę w La Famiglii polejemy oliwą smakową Fot. Radio Gdańsk/Anna Michałowska

Słuchacze Radia Gdańsk polecają pizzerię La Famiglia:

„Moja ulubiona to La Familia z Gdańska. Pychota taka, że palce lizać, oliwy do polewania przecudowne. Mój numer 1 wśród pizzerii.”

„Nie jestem fanką pizzy, ale Gdańska La Famiglia absolutnie mnie urzekła. Malutki, pachnący ciastem lokal i niepowtarzalna pizza z porem  i gorgonzolą dla wielbicieli wegetariańskiej kuchni. Podobno przepis został podany przez prawdziwego Wlicha Massimo. Biegnijcie na Lektykarską. Pycha!”

Da Mario

Ul. Bohaterów Getta Warszawskiego 1/3

12038799 963335813727439 5601672409881895757 oDa Mario znajduje się we Wrzeszczu Fot. Radio Gdańsk/Anna Michałowska


Godziny otwarcia

Poniedziałek – niedziela 12-22

Da Mario to ulubiony lokal wielu gdańszczan. Znajduje się w bocznej uliczce we Wrzeszczu. Latem otwarty jest także ogródek, gdzie można zorganizować sobie przyjęcie.

Właściciel Da Mario, Krzysztof Puternicki, podkreśla, że nie obsługuje klientów, tylko gości. Każdego stara się więc ugościć idealnie. Wszystkie składniki sprowadza z Włoch. To sprawia, że pizza smakuje jak ta w Italii. – Nie stawiamy na komercyjne smaki, niskie ceny i szybkość. Zamiast tego najważniejsze dla nas są składniki najwyżej jakości i zadowolone miny gości, podkreślił.

11794121 963335913727429 4632635088313481188 oWłaściciel lokalu sprowadza wszystkie składniki z Włoch Fot. Radio Gdańsk/Anna Michałowska

Ceny wahają się od 16 zł za podstawową pizzę z mozzarellą do około 30 zł. Ciekawą propozycją jest kieliszek wina za 5 złotych. – Nasi goście mogą napić się prawdziwego wina za 5 złotych. Takiej ceny nie ma nigdzie w Gdańsku, a włoska pizza i wino to połączenie idealne, dodał właściciel Da Mario.

cccccccccccccccccccDa Mario organizuje także imprezy okolicznościowe Fot. Radio Gdańsk/Anna Michałowska

Słuchacz radia Gdańsk poleca pizzerię Da Mario: „Szczerze polecam Da Mario we Wrzeszczu. Dobra pizza i pyszne pieczywo podawane na czas oczekiwania, a oliwa zawsze na stole.”

A Wy jakie miejsca na pizzę polecacie? Piszcie na: kontakt@radiogdansk.pl lub 603 06 06 06

Anna Michałowska/mmt
Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj