Bądź Zdrów



Jan Maciej Zaucha, hematolog
Bądź Zdrów

Hematolog prof. Jan M. Zaucha: Szukam skutecznej terapii, która będzie przełomem w leczeniu wczesnej postaci chłoniaka Hodgkina

Około 20% chorych na chłoniaka Hodgkina nie poddaje się standardowej terapii. O swoich badaniach, koncentrujących się na wczesnej identyfikacji i indywidualizacji leczenia tych chorych, mówił prof. dr hab. Jan Maciej Zaucha, specjalista w dziedzinie hematologii, transplantologii klinicznej oraz chorób wewnętrznych.

prof. Agnieszka Szlagatys-Sidorkiewicz
Bądź Zdrów

Skąd się biorą „niejadki”? Problem tłumaczy lekarz gastroenterolog dziecięcy

Jeśli nie chcesz mieć w domu „niejadka”, musisz dziecko „zaprogramować” na różne smaki. – Najważniejszy jest okres między 6 a 12 miesiącem życia. Jeśli w tym czasie rodzice nie wprowadzą nowych smaków do żywienia dziecka, w przyszłości czekają ich kłopoty – mówiła pediatra, gastroenterolog dr hab. Agnieszką Szlagatys-Sidorkiewicz, prof. GUMed.

Bądź Zdrów

Prof. dr hab. Wojciech Biernat, patomorfolog: Badania histopatologiczne są kluczowe, by choremu zaproponować właściwą terapię

– Patomorfologia to dziedzina medycyny mająca kluczowe znaczenie dla stawiania diagnozy i decyzji o leczeniu pacjenta. Zadaniem lekarza jest rozpoznanie, klasyfikacja i ustalenie czynników prognostycznych dla danej choroby. Robimy to na podstawie pobranego materiału biologicznego – mówił w Radiu Gdańsk prof. dr hab. Wojciech Biernat, kierownik Katedry i Zakładu Patomorfologii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Zakładu Patomorfologii Klinicznej w Uniwersyteckim Centrum Klinicznym.

Bądź Zdrów

Dr Monika Stołyhwo-Gofron: Otyłość to choroba, którą można skutecznie leczyć farmakologicznie

Czy wspomaganie odchudzania lekami obniżającymi poziom glukozy jest bezpieczne? Jakie procesy muszą zajść w organizmie, żeby trwale zniknęła tkanka tłuszczowa? Dlaczego trudno schudnąć jeśli nadwadze towarzyszy przewlekła choroba? O tym wszystkim mówiła dr n. med. Monika Stołyhwo-Gofron, specjalistka  chorób wewnętrznych, żywienia i wspomagania dietetycznego.

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj