Ekspert: Insulinooporność i „miłość” do słodyczy, to dwa powiązane zjawiska

fot. Joanna Matuszewska

– Lubimy słodki smak, kojarzy się nam ze smakiem mleka matki. Miłośc od „słodkiego” mamy w głowie i pamięci – mówiła w Radiu Gdańsk Ewa Dygaszewicz, prezes Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków na Pomorzu, certyfikowana edukatorka i dietetyczka.

W rozmowie z Joanną Matuszewską tłumaczyła dlaczego niektórym osobom tak trudno zrezygnować z cukru. Wyjaśniała też ile tak naprawdę potrzebujemy go w diecie i czy cukier trzcinowy jest zdrowszy. Ewa Dygaszewicz mówiła też jakie rodzaje cukrów spożywamy i dlaczego po cukrze rośnie masa ciała.

W audycji mowa była tez o powodach i leczeniu insulinooporności, oraz diecie jaką powinno się zastosować. Tłumaczyła też jaki jest związek insulinooporności z cukrzycą.

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj