Jedziemy tam nie tylko spać i zjeść śniadanie. Czego szukamy w hotelach?

Sezon urlopowy w pełni. Wiele osób wypoczywających w różnych miastach korzysta z hoteli. O tym, jak projektować i zarządzać hotelami, by odpowiadały współczesnym potrzebom klientów, w audycji Dobrze Mieszkaj rozmawiali Marzena Bakowska i Wojciech Witek, architekt z pracowni architektonicznej Iliard w Krakowie.

Podstawą jest łóżko i śniadanie. Do hoteli resortowych jedziemy jednak także miło spędzić czas z rodziną, odpocząć i zregenerować siły.

– Bar i restauracja hotelowa to jest coś, co omijamy szerokim łukiem. Ale to się zaczyna zmieniać – tłumaczy Wojciech Witek. – Restauracja to może być serce hotelu. Robimy show, otwieramy kuchnię. Rano gość schodzi nie po to, by nałożyć sobie martwy serek i wędlinkę na talerzyk, ale chce, żeby ktoś wyszedł, powiedział „Dzień dobry, jak się Pan dzisiaj ma? Czy zrobić Panu te same naleśniki co wczoraj?” – dodaje gość Radia Gdańsk. Według niego, najważniejsze, by hotel był spójny, wyróżniał się i by można było czuć się w nim wyjątkowo.

W audycji także o innych aspektach projektowania hoteli, elementach coraz częściej pojawiających się w ich wnętrzach i problemach związanych z próbą odpowiadania na potrzeby gości.

 

Martyna Kasprzycka

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj