Historia i teraźniejszość rodziny Pellowskich oraz ich sieci piekarni. Grzegorz Pellowski na luzie

Grzegorz Pellowski (fot. Radio Gdańsk)

Dziadek Stanisław założył piekarnię w Wejherowie w 1922 roku, rozpoczynając piękną historię rodzinnego biznesu państwa Pellowskich. Obecna głowa rodziny, Grzegorz Pellowski, był gościem audycji „Facet na Luzie”

W rozmowie opowiadał m.in. o próbie ucieczki dziadka za granicę w barce z węglem, walce o odzyskanie rodzinnej piekarni i kamienicy oraz o współczesnych metodach wypieku chleba.

Dowiedzieliśmy się również, dlaczego zwolnił z pracy swoje dzieci oraz jak wygląda sukcesja wśród przedsiębiorców, którzy powoli przechodzą na emeryturę. Poruszono także temat funkcjonowania cechów rzemieślniczych, smaku współczesnego chleba, rywalizacji i przyjaźni pomorskich piekarzy oraz nauki wypieku pieczywa.

Sławomir Siezieniewski pytał także o problemy, z którymi borykają się przedsiębiorcy, i o to, jak rodzime firmy radzą sobie w rywalizacji z zachodnimi konkurentami.

Posłuchaj:

aKa

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj