Sejm uchwalił ustawę, wprowadzającą tzw. podatek cukrowy. Obejmie on m.in. słodzone napoje i alkohol sprzedawany w butelkach o pojemności do 330 ml. Celem ustawy jest walka z nadwagą i otyłością społeczeństwa. Związkowcy z „Solidarności” protestują i mówią, że cel ustawy można osiągnąć, korzystając z innych, bardziej skutecznych instrumentów, a „podatek cukrowy” ma wyłącznie cel fiskalny.
Gościem Olgi Zielińskiej był Zbigniew Sikorski, przewodniczący Rady Krajowego Sekretariatu Przemysłu Spożywczego NSZZ „Solidarność”.
– Zdaniem Sekretariatu Przemysłu Spożywczego NSZZ „Solidarność” sposób, w jaki przeprowadza się wprowadzenie ustawy tzw. pro-zdrowotnej, jest dla nas nie do przyjęcia. Jednocześnie powinna być wprowadzana profilaktyka, uświadamiająca społeczeństwo na temat szkodliwości picia słodkich wyrobów, a na tę chwilę skupiamy się wyłącznie na cenie, która na wniosek partnerów społecznych na posiedzeniu RDS w dniu 21 stycznia została minimalnie zmieniona – przypomina Zbigniew Sikorski.
Przykłady Francji, Meksyku i Wielkiej Brytanii pokazują, że wprowadzony tam podatek cukrowy nie przyniósł spodziewanych efektów w postaci zmniejszenia spożycia napojów słodzonych. Czas pokaże, jak będzie wyglądała sytuacja w Polsce.
(Fot. Pixabay)