Fantazyjne torty na każdą okazję. Zaglądamy do Cukierniczego Atelier Marty Rietz w Gdańsku-Brzeźnie

(fot. Facebook/Cukiernicze Atelier Marta Rietz)

Magda Szpiner tym razem zanurzyła się w zapachach Cukierniczego Atelier Marty Rietz, która wraz z Darią Lewicką, menadżerką i dekoratorką, opowiadała o swojej cukierniczej pasji. Dziś można puścić wodze wyobraźni i zamówić tort marzeń o ukochanym smaku, klasyczny, angielski, a nawet grawitacyjny.

Czym różnią się dzisiejsze, zwariowane torty od tych klasycznych? – Mimo wszystko dalej torty dzielą się na takie, jakie zamawialiśmy kiedyś, i na artystyczne. Trzeba to odróżnić. Przede wszystkim dla nas najważniejsza informacja, która wyróżnia pracownie tortów od cukierni, to jest to, na ile porcji ma się on dzielić. Jest to główne nasze pytanie – dlatego, że wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do wyceniania ich na kilogramy, a niestety to nie te czasy, ani ta praktyka. To jest pierwsze pytanie. Kolejne dotyczy tego, jak tort ma wyglądać. Tutaj ogranicza nas tylko wyobraźnia, bo jesteśmy w stanie zrobić wszystko. Nazywając się pracownią tortów artystycznych, robimy wypieki dla dzieci, weselne, na różne okazje. Głównie od wyglądu zależy jego cena – mówi Marta Rietz.

Jaki torty przygotowuje Cukiernicze Atelier Marty Rietz? – Na pewno są to torty w masie cukrowej, czyli bardzo popularny styl angielski. Przede wszystkim są one zamawiane na okazje dziecięce: urodziny, chrzciny itd. W tej chwili bardzo popularne są też torty w kremie, np. drip cake, czyli takie ze spływającą po boku polewą. Często zamawiane są też wypieki ozdabiane żywymi kwiatami, jesteśmy w stanie tak je zabezpieczyć, żeby nie stykały się bezpośrednio z wypiekami, dlatego wszystko jest bezpieczne, wygląda to przepięknie i bardzo elegancko. To są takie główne kategorie. Można zamówić u nas też torty wegańskie, ponieważ Marta jest mistrzynią takich wypieków – także innego rodzaju deserów – tłumaczy Daria Lewicka.

Posłuchaj całej rozmowy:

aKa

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj