Dziś mamy Światowy Dzień Żywności. Trwa też Tydzień Niemarnowania Żywności organizowany przez Bank Żywności Trójmiasto. Podobno w Polsce marnujemy rocznie 9 mln ton jedzenia, szacuje się że na świecie 1/3 produkowanej żywności trafia do śmietnika. – To tak jakbyśmy wychodząc ze sklepu z zakupami od razu wyrzucali do kosza jedną z trzech siatek z jedzeniem – mówi Anna Kobiela-Kanaan z Banku Żywności w Trójmieście.
Podobno ze statystyk wynika że najwięcej jedzenia marnuje się w naszych domach. – Warto zaglądnąć do lodówki, krytycznie spojrzeć na zawartość chłodziarek i zmienić nasze przyzwyczajenia – namawia Anna Kobiela-Kanaan z Banku Żywności Trójmiasto. Rozmawiamy o tym jak w prosty sposób nie marnować jedzenia, działaniach Banku Żywności i wydarzeniach organizowanych w Tygodniu Niemarnowania Żywności.
Anna Kobiela-Kanaan w Radio Gdańsk. Fot.RG
STRONA BANKU ŻYWOŚCI >>> KLIKNIJ TUTAJ