Monumenta Cullinaria Gothica to pomysł kolacji historycznych poświęconych sztuce stołu. Kolejna edycja wydarzenia, przygotowywana przez znawcę kuchni dawnej i właściciela Gothic Restaurant z Malborka – Bogdana Gałązkę ma uświetnić jubileuszową, dwudziestą edycję Oblężenia Malborka. W audycji Bogdan Gałżka opowiada o kolacji i o tym jak stał się mistrzem kuchni na zamku w Malborku.
Kolejną kolację z cyklu Monumenta Cullinaria Gothica poprzedzi ceremonia obmycia rąk, tak jak to bywało w czasach świetności warowni nad Nogatem. Renesansowa muzyka wydobywająca się z kryształowej harfy lub chorał Gregoriański będzie oprawą kulinarnego historycznego spektaklu.
Kolacja będzie składać się z ośmiu dań opartych na Regule Zakonu Szpitala Najświętszej Marii Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie datowanej na około 1264r. oraz kalendarza liturgicznego z czasów Wielkich Mistrzów odczytanych przez lektorkę Krystynę Czubównę. Receptury zaczerpnięto z ośmiu włoskich ksiąg kulinarnych epoki średniowiecza i zostały dobrane wraz z komentarzem społeczno – kulinarnym włoskiej historyczki, badaczki kuchni średniowiecznej Pani Profesor Tessy Capponi – Borawskiej. O wina i piwa zadba Master Sommelier Adam Pawłowski. Zapraszamy do posłuchania rozmowy, biletów na to wydarzenie niestety od dawna brak.
Bogdan Gałązka. Fot.RG