Od ziarenka do bochenka. Rozmowy przy pieczeniu chleba

(Fot. Schonbaum Chmielove)

W Drewnicy na Żuławach stoi przepiękny, stary, modrzewiowy dom gburski z 1825 roku. Postawiony przez osadników mennonickich budynek został pieczołowicie odrestaurowany przez Joannę i Jacka Chmielewskich. Teraz miejsce nazywa się Schonbaum Chmielove.

Właściciele są pasjonatami wszystkiego, co dawne. Ostatnio zaczęli uprawiać płaskurkę – to odmiana dawnej pszenicy. Robią z niej własną mąkę i postanowili pójść dalej – wypiekać swój chleb. Specjalistą i pomocą okazał się Wieniek Nabrzyski – sąsiad z pobliskich Żuławek, prawdziwy pasjonat i znawca wyrobu domowego pieczywa. Jego pracę i eksperymenty można obserwować >>>TUTAJ.

W Schonbaum Chmielove ostatnio odbyły się warsztaty chlebowe, na które Joanna i Jacek zaprosili znajomych. Przez dwa dni, pod okiem Wieni Nabrzyskiego, uczestnicy zgłębiali sztukę wyrobu domowego chleba.

Zapraszamy do posłuchania rozmów nagranych podczas wspólnego pieczenia:

 

Włodzimierz Raszkiewicz/MarWer

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj