Słodka opowieść podszyta migdałowym aromatem. Poznajemy sekrety marcepana malborskiego

Tomasz Agejczyk, Karolina Wiejak i Mateusz Czerwiński (fot. Radio Gdańsk)

Czy można zamknąć smak historii w kawałku słodkości? Mateusz Czerwiński jak co tydzień zabiera nas na Żuławy. Tym razem udajemy się w miejsce, gdzie migdały i woda różana spotkały się w tanecznym rytmie i migdałowym aromacie, tworząc wyjątkową mieszkankę. Marcepan malborski to nie tylko deser, ale i opowieść o tradycji, która przetrwała wieki.

Mieszkańcy mogli wziąć udział w warsztatach organizowanych przez Muzeum Miasta Malborka (fot. Radio Gdańsk/Mateusz Czerwiński)

Tradycyjny przysmak został na nowo odkryty przez Muzeum Miasta Malborka, a tajemną recepturą podzielił się z mieszkańcami, by przetrwała kolejne wieki.

Posłuchaj audycji:

Mateusz Czerwiński/am

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj