Są z nich zbudowane mąka, kwiat, mebel i… człowiek. Rozmawiamy o właściwościach polimerów

(Fot. Pixabay)

Polimery składają się z monomerów, a z nich powstają między innymi… ludzie. Naukowcy potrafią wytworzyć z nich z kolei zupełnie nowe substancje. W audycji „Pomorze Nauka Świat” gość Przemysława Rudzia i Sławomira Nichczyńskiego – prof. dr hab. inż. Łukasz Chrzanowski z Instytutu Technologii i Inżynierii Chemicznej Politechniki Poznańskiej – tłumaczył rządzące nimi zasady.

Prof. Chrzanowski wyjaśniał, czym zajmuje się reprezentowana przez niego jednostka naukowa. – Można powiedzieć, że są to badania dość typowe dla polskich jednostek naukowych. Zajmujemy się nauką, a także współpracujemy z przemysłem. Jeżeli chodzi o naukę, można wyodrębnić kilka obszarów badawczych. Jednym z nich są polimery: ich wytwarzanie, projektowanie, badanie ich właściwości, a potem oczywiście dalsza współpraca z przemysłem, czyli kreowanie produktów, które są wykorzystywane bezpośrednio i potem trafiają do sklepów – mówił.

Gość Radia Gdańsk wskazywał, że polimery powszechnie występują w naszym środowisku. – Składają się z podstawowych cegiełek, które łączą się ze sobą i przez to powstają bardzo długie łańcuchy. Ciekawostką jest fakt, że każdy z nas po części jest zbudowany z polimerów, są z nich zrobione nasze meble, mąka… Polimery zawsze były i zawsze będą wokół nas – podkreślał.

(Fot. archiwum prywatne)

Czy polimery powstają samoistnie? – Generalnie natura pomaga w ten sposób sama sobie, bo dzięki polimerom możemy wytworzyć na przykład kształt roślin. Drewno, celuloza to polimery, które nadają sztywność, są konstrukcyjnym elementem, który definiuje drzewo: jest duże, ewidentnie ma strukturę zewnętrzną. Jeśli pomyślimy o naszym DNA, to polimer jest fantastyczny, bo bardzo dobrze przechowuje całą informację genetyczną, która jest bardzo stabilna. W ogóle cechą polimerów jest to, że mogą posłużyć jako materiały budulcowe. W przypadku skrobi to element, który zapewnia polisacharyd, czyli źródło cukru, oczywiście pod warunkiem, że będziemy odcinać monomery po kawałku, a następnie nasz organizm będzie wykorzystywać je w tym momencie, kiedy będziemy ich akurat potrzebować – opowiadał prof. Chrzanowski.

Posłuchaj całej audycji:

MarWer

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj