Z czego robi się faworki? Możecie być zdziwieni

(Fot. Radio Gdańsk/Włodzimierz Raszkiewicz)

Gdyby ktoś zechciał zrobić w domu faworki, a jest okazja bo zbliża się Tłusty Czwartek, to sięgając do książek z przepisami, okaże się że w ciasto składa się z mąki, śmietany, żółtek, masła i spirytusu. Do posypania będziemy potrzebowali cukru pudru, a do smażenia smalcu lub oleju. Zupełnie inaczej będzie wyglądał skład faworków kupionych w popularnych sieciówkach. Można się zdziwić, co fundujemy sobie od święta.

Gościem Włodzimierza Raszkiewicza był Mirosław Kurek, założyciel Stowarzyszenia Rzemieślnik. Organizacja promuje piekarzy, cukierników i lodziarzy, którzy wytwarzają produkty zgodnie z kanonami starego, dobrego rzemiosła.

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj